Újra a két bukott párt alakít kormányt Horvátországban

Egy hónappal a választások után a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája (Most) pénteken sajtótájékoztatón bejelentette, hogy megállapodást kötött a közös kormányalakításról.

Ennek értelmében ugyanaz a két párt alakít koalíciós kormányt, amelyek előző kabinetje alig félévi közös kormányzás után megbukott.

Andrej Plenkovic, a HDZ miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy stabil kormánya lesz Horvátországnak, amelyet a HDZ és Híd fog alkotni a kisebbségi képviselők támogatásával. Hozzátette, hogy „mindenki más szavazatának csak örülnek”. Megerősítette, hogy a parlamenti elnök posztját rotációs alapon két évig a Híd, két évig a HDZ képviselője tölti majd be.

Bozo Petrov, a Híd elnöke arról beszélt, hogy kompromisszumos megoldás született, szavai szerint a HDZ megértette a Híd követeléseinek fontosságát, és reményét fejezte ki, hogy azok beépülnek majd a kormány programjába. Úgy vélte: az új kabinet változásokat hoz majd Horvátországban.

Az új kormánynak a korábbi három helyett négy miniszterelnök-helyettese lesz, akik egyben miniszterek is lesznek. Az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget a kisebbik kormánypárt, a Híd egyik minisztere tölti majd be. A Híd négy minisztériumot kapott (korábban hat tárcát vezetett), azzal, hogy a gazdasági minisztériumtól az energiaügyet a környezetvédelmi minisztériumhoz csatolják, amelyet a Híd fog felügyelni. A Híd az INA horvát olajipari vállalat miatt ragaszkodott az energiaügyhöz. A Híd irányítja továbbá a belügy-, az igazságügyi és közigazgatási minisztériumot.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség a 151 fős parlamentben. Andrej Plenkovic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg közel 90 aláírással rendelkezik, amelyeket hétfőn, a kormányalakítási konzultációk második fordulóján, be is mutat Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek, aki ezután megbízhatja a HDZ miniszterelnök-jelöltjét a kormányalakítással. Plenkovic szerint nem kizárt, hogy erre már jövő héten pénteken, a horvát szábor alakuló ülésén sor kerül.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »