Eltűnnek az amerikai kiképzésre érkező afgán katonák

Negyvennégy, kiképzésre érkezett afgán katona tűnt el az elmúlt két évben az Egyesült Államokban, feltételezhetően azért, hogy Amerikában folytassák életüket és ott dolgozhassanak, természetesen illegálisan – tudatták pentagoni tisztviselők.

Bár az eltűnési számok nem magasak – összesen mintegy 2 200 afgán katona kapott kiképzést Amerikában 2007 óta – az események kérdéseket vetnek fel a biztonsági és átvilágítási eljárásokkal kapcsolatban. Ugyanakkor a szituáció kínos az Obama-adminisztrációnak is, hiszen dollármilliárdokat költöttek afgán csapatok katonai képzésére.

  • Katonai képzési programok
A programok keretében a világ minden tájáról érkeznek katonák az Egyesült Államokba, hogy kapcsolatokat építsenek és javítsák képességeiket közös műveletek során. Annak ellenére, hogy a katonák képzésen vesznek részt, nem tartózkodnak állandó jelleggel a bázisokon. Néhány esetben az eltűnt afgán katonák az Egyesült Államok elit kommandós iskolájának diákjai voltak, illetve hírszerző képzésen vettek részt. Amennyiben egy katonai programban résztvevő diák 24 óránál hosszabb ideig hiányzik, engedély nélküli eltávozásnak tekintik és értesítik a Belbiztonsági Minisztériumot.

Egy esetben például a Pentagon megerősítette, hogy egy katonai képzésről engedély nélkül távozó afgán diákot a kanadai rendőrség tartóztatott fel, amikor az Egyesült Államokból megpróbált bejutni Kanadába.

Washington 2002 óta több mint 60 milliárd dollárt költött afgán csapatok képzésére és felszerelésére, de a biztonsági helyzet továbbra is ingatag, mivel a becslések szerint a tálibok több területet irányítanak Afganisztánban, mint 2001 előtt. Az év elején Obama azt tervezte, hogy megfelezi az Afganisztánban állomásozó amerikai csaaptok mennyiségét, de a végén amellett döntött, hogy az országban tartja a 8400 katonát elnöksége végéig.

Courtesy Christian M. Harding/U.S. Marines/Handout via REUTERS

Kép forrása: Reuters

Adam Stump pentagoni szóvivő elmondta a Reutersnek, hogy szeptember elejétől nyolc afgán katona hagyta el a bázisát engedély nélkül, 2015 januárjától pedig összesen 44 katona tűnt el – ez a szám mindeddig nem került nyilvánosságra.

„A Védelmi Minisztérium vizsgálja hogyan lehetne erősíteni a képzési jogosultság kritériumain úgy, hogy az csökkentené a szökés valószínűségét.” – mondta Stump. Hozzátette, hogy a képzési programban résztvevő afgánokat beutazás előtt ellenőrzik, hogy nem vettek-e részt korábban emberi jogok megsértésében és nem kapcsolódnak-e militáns csoportokhoz.

Míg más nemzetiségű, az Amerikai Egyesült Államokba érkező katonák esetében is előfordultak szökések, az afgánok körében sokkal gyakoribb ez a jelenség. Szakértők szerint egyrészt az alacsony morál és az elégtelen képzés magyarázhatja a katonák szökését, másrészt viszont a kecsegtető gazdasági lehetőségek miatt távoznak. „Egy félelmetes ellenséggel kell szembenézniük, korlátozott erőforrásokkal és sok afgán harcost nem fizetnek ki időben” – mondta Michael Kugelman a Woodrow Wilson Center dél-ázsiai szakértője.

A témában nyilatkozó védelmi szakember szerint nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az engedély nélküli eltávozáson lévő afgánok bűncselekményt követtek volna el vagy fenyegetést jelentenének az Egyesült Államokra nézve.

A közzététel tovább fűtheti Donald Trump republikánus elnökjelölt támogatóinak eddig sem visszafogott kritikáit, miszerint az Obama-adminisztráció nem ellenőrizte elég tüzetesen a muszlim országokból származó bevándorlókat. Trump kampányának a központi kérdésévé vált az illegális bevándorlás megfékezése és sokkal agresszívebben jelent meg a kampány során, mint a rivális Hillary Clinton elnökjelöltnél.

Trump, aki a 10 pontos bevándorlási tervében nemcsak a mexikói határra szeretne falat építeni, hanem felfüggesztené a vízumokat azon országok számára, ahol elégtelenek a szűrési feltételek, illetve törölné a jelenlegi bevándorlási törvényeket is.

Forrás: Reuters

Friss hírek