1,2 milliárd eurós segélyt ad az EU Afganisztánnak

Afganisztán számára 1,2 milliárd eurós (mintegy 372 milliárd forint) támogatást biztosít az Európai Unió – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Afganisztán megsegítésére rendezett brüsszeli nemzetközi adományozó értekezlet második, befejező napja előtt szerdán.

Mogherini reményét fejezte ki, hogy nemzetközi partnerek hasonló összegű kötelezettségvállalásokat tesznek Afganisztán megsegítésére. Hozzátette, az unió részéről a pénzösszeg emelkedni fog, mivel külön Németország 1,7 milliárd eurót kíván Afganisztánnak juttatni fejlesztési és újjáépítési célokra a következő négy évben. A szerdán elfogadandó uniós támogatás ugyanakkor nem része az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló hétfői megállapodásnak – húzta alá a főképviselő.

John Kerry amerikai külügyminiszter beszédében arra szólította fel az afganisztáni tálibokat, hogy járuljanak hozzá egy „tisztességes” béke megteremtéséhez Kabullal az évtizedek óta háborúban álló ország újjáépítése érdekében. Az afgán konfliktust nem lehet a harcmezőn megnyerni, a békéhez egyetlen út vezet, annak egyetlen módja az afgán kormánnyal való tárgyalásos rendezés – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nyitóbeszédében kijelentette, 2017-ben az Európai Unió lesz Afganisztán legjelentősebb fejlesztési adományozója. Nemzetközi erőfeszítéseket és helyi kapacitásbővítésre az unió több mint 1 milliárd eurót különített el erre az évre és fenntartja támogatását a 2020-ig tartó időszakra. Elmondta, hogy több mint 4100 európai állampolgár segíti a helyi biztonsági erők munkáját a NATO vezette misszió keretében és a kabuli rendőri egységek kiképzése által. A hozzájárulások egy biztonságos, demokratikus, gazdasági fejlődésen és jogállamiságon alapuló Afganisztán melletti elkötelezettség stratégiáját tükrözi – tette hozzá.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár érkezéskor aláhúzta, fontos üzenetet küld Európa az afgán népnek azzal, hogy támogatja és kötelezettséget vállal a háborúk sújtotta ország békéjének megteremtését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »