A szociáldemokraták nyerhetik a román parlamenti választásokat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) magabiztos győzelmét vetítik előre a fő riválisok által megrendelt közvélemény-kutatások, amelyek szerint a PSD legalább nyolc százalékpontos előnnyel nyerheti meg a decemberi parlamenti választásokat.

A bukaresti lapok szerdán tették közzé a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt telefonos felmérés eredményét. A Rating Politic ügynökség által több mint 1100 választó megkérdezésén alapuló, háromszázalékos hibahatárral készített közvélemény-kutatás szerint a PSD a voksok 38 százalékát szerezné meg, ha vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat. A PNL 30 százalékkal a második, az újonnan néhány hónapja alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 9 százalékkal a harmadik helyen áll.

Rajtuk kívül a PSD-vel együttműködő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) jósolnak parlamenti képviseletet a szavazatok 5,5, illetve 5 százalékával.

Még nagyobb arányú PSD-győzelmet jósolt az USR által megrendelt, vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás. A Kantar TNS ügynökség által szintén telefonon végzett, de csak a voksoláson való részvételt biztosra ígérő választók opcióit összesítő felmérése szerint a PSD 45, a PNL 25, az USR 10, az ALDE 7, az RMDSZ 5 százalékot összesítene, ha most rendeznék a voksolást.

Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) mindkét felmérés szerint a voksok 4 százalékát kapná, így nem jutna be a parlamentbe.

A 2016-os választási év meglepetéspártja a Mentsétek meg Bukarestet (USB) szövetségből országos párttá előlépett USR lehet. Az USR a hagyományos pártokkal elégedetlen fiatalok és értelmiségiek voksaival a nyári önkormányzati választásokon a második legerősebb frakcióvá lépett elő a fővárosi tanácsban.

Az, hogy az USR-nek az országos felmérések is tíz százalék körüli eredményt jósolnak, meglepetésnek számít, hiszen az új pártnak nincsenek közismert politikusai, és csak most alakulnak a területi szervezetei. Az USR-t Nicusor Dan matematikus vezeti, aki városvédő civil aktivistaként, a hagyományos pártokkal és korrupt politikusokkal szembeni lázadás megtestesítőjeként főleg internetes fórumokon szerzett támogatottságot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »