38 milliárd fontba kerülhet a pénzügyi cégeknek a „hard Brexit”

A brit pénzügyi ágazat akár 38 milliárd fontot is veszíthet, ha ténylegesen megvalósítják az úgynevezett „hard Brexitet”. Ez azt jelentené, hogy Nagy-Britannia nem csak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonulna.

Ha a londoni City pénzügyi szolgáltató szektorának vállalatai elveszítenék pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket Európa-szerte, az körülbelül 75 000 munkahely megszűnését jelentené – áll az Oliver Wyman nemzetközi menedzsment-tanácsadó cég legutóbbi jelentésében. Egyre nagyobb a spekuláció, hogy az ágazat – amely magában foglalja a lakossági bankokat, a vagyonkezelőket, a biztosítókat és a befektetési bankokat – elveszíti jogait, amint a brit kormány megkezdi a tárgyalásokat az EU-ból való kilépésről.

„Mindenki érdekeit szolgálja, hogy a tárgyalások után mindkét fél pozitívan jöjjön ki az ügyből, egy kölcsönösen előnyös megoldást találva, mely minimális károkat okoz az iparnak és előnyökhöz juttatja az ügyfeleket” – nyilatkozta Hector Sants, az Oliver Wyman alelnöke, a brit pénzügyi felügyelet korábbi vezetője. A brit székhelyű bankok folyamatosan arra törekednek, hogy a kormány biztosítson egy átmeneti időszakot az iparágnak. London jövőbeli szerepe – mint Európa pénzügyi központja – nagyon fontos tárgyalási pont lesz a Brexit kapcsán, mivel ez a szigetország legnagyobb export-szektora és innen jönnek a legnagyobb adóbevételek.

A jelentés szerint Nagy-Britannia pénzügyi szolgáltató ágazata 190-205 milliárd fontos bevételt generál évente, valamint 1,1 millió embert foglalkoztat. Az iparág körülbelül évente 60-67 milliárd font adót jelent az országnak. A tanácsadó cég két különböző Brexit-forgatókönyv hatását ismerteti a jelentésben. A legrosszabb esetben, ahol a nemzetközi bankok elveszítik hozzáférésüket az egységes piachoz, a nettó bevétel 32-38 milliárd fontra süllyedne, valamint 75 000 ember veszítené el a munkáját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »