Nem lesz választás a palesztinoknál

Határozatlan időre elhalasztotta a helyhatósági választásokat a Palesztin Hatóság kormánya kedden Rámalláhban tartott ülésén, miután előző nap a palesztin legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy csak Ciszjordániában tartható meg a voksolás, a radikális Hamász uralma alatt álló Gázai övezetben nem – közölte a Háárec című izraeli újság honlapja.

Reggel, még a kormány keddi ülése előtt a palesztin központi választási bizottság is ülésezett Rámalláhban, és a testület azt javasolta, legalább fél évvel halassza el a kormánynak az eredetileg erre a hétre meghirdetett, majd egy hónappal elnapolt választásokat.

A Háárec szerint a választási bizottság azért javasolta a hat hónapos késleltetést, hogy ezen idő alatt egyezség születhessen arról, hogy a helyhatóságokat a Gázai övezetben is közösen újraválasztják.

Szakértők szerint a választások bizonytalan időre történő elnapolása tovább növeli a feszültséget a Ciszjordániát vezető Fatah párton belül, ahol már a voksolás meghirdetése miatt is kemény belső viták törtek ki.

Előzmények:
A rámalláhi székhelyű bírói testület szeptember 8-án – nem végleges határozatában – elhalasztotta a palesztin területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben eredetileg október 8-ára meghirdetett helyhatósági választás megtartását.

A bíróság azért ült össze, mert petíciókat nyújtottak be hozzá a tervbe vett választások felülvizsgálatára, egyrészt mert Kelet-Jeruzsálem kimaradt a voksolásból, másrészt a Hamász radikális iszlamista szervezet által felügyelt gázai bíróságon született döntések miatt. A gázai törvényszék előzőleg számos körzetben elutasította a Fatah mérsékelt, világi párt jelöltjeinek övezetbeli listáját, és így a huszonöt gázai körzetből kilencben nem indulhattak volna a Ciszjordániát kormányzó Fatah frakció képviselői.

A Hamász 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben, ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett. A Hamász a rákövetkező évben hatalmába kerítette az enklávét. Azóta sem volt olyan voksolás, amelyet egyszerre szerveztek volna meg mindkét palesztin területen. Már többször előfordult, hogy a két legnagyobb palesztin frakció, a Ciszjordániában a Palesztin Nemzeti Hatóságot vezető Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász közti viták miatt tolódtak el választások. A legutóbbi, 2012-es önkormányzati voksolást csak a 350 ciszjordániai helyhatóság egy részében tartották meg, a Hamász pedig nem ismerte el a szavazás eredményeit.

Szakértők szerint a Hamász részvétele a választásokon a Fatah visszaszorulását eredményezné Ciszjordániában, mert várhatóan a Hamász győzne a nagyobb városokban: Rámalláhban, Náblúszban, Dzseninben, Túl-Karmban, Hebronban, Kalkíliában és Jerikóban is.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »