Az USA próbálja figyelmen kívül hagyni Duterte megnyilvánulásait

Egy hétfői bejelentés szerint az amerikai tisztviselők igyekeznek figyelmen kívül hagyni Rodrigo Duterte ellenséges megjegyzéseit és rágalmait, ugyanakkor a katonai és egyéb együttműködés továbbra is változatlanul zajlik.

A hétfői nyilatkozatokban két amerikai tisztviselő elmondta, hogy nincs napirenden komoly vita a Fülöp-Szigetek elleni büntető eljárásról, ami például a támogatások folyósításának a leállítását okozhatná. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban 3 millió fülöp-szigeteki leszármazott él, a kormány nem akar mondani vagy tenni semmit, amiért Duterte valósággá válthatja fenyegetőzéseit.

Az Egyesült Államok több száz millió dollár értékben támogatta a Fülöp-Szigeteket az utóbbi években katonai és fejlesztési támogatás, illetve segély formájában, ezzel a harmadik legnagyobb ázsiai kedvezményezettje lett Afganisztán és Pakisztán után. Ben Cardin és Patrick Leahy szenátorok azt mondták, hogy a következő fiskális évben figyelembe fogják venni Duterte politikáját a támogatás összegének eldöntésében.

Ő pont olyan mint Trump” – nyilatkozta egy délkelet-ázsiai tisztviselő. „Figyelemre vágyik és minél több figyelmet kap, annál elviselhetetlenebb lesz. A legbölcsebb dolog figyelmen kívül hagyni”. Erre a megjegyzésre Ernesto Abella elnöki szóvivő annyit reagált, hogy: „Ez az ő véleményük.”

Szeptember elején Duterte Laoszba indulása előtt  trágár szavakkal illette Obamát (konkrétan a “son of a bitch” jelzővel illette). Nem sokkal később Adolf Hitlerhez hasonlította magát és azt mondta, „boldogan” kiirtana hárommillió drogfogyasztót és –terjesztőt az országban.

A legutóbbi megnyilvánulásában vasárnap pedig elmondta, hogy Oroszország és Kína támogatta, amikor az Egyesült Államokról panaszkodott nekik a Laoszban tartott ASEAN csúcstalálkozón, illetve kijelentette, hogy a héten kezdődő amerikai-fülöp-szigeteki közös képzés lesz az utolsó.

A katonai és védelmi tisztviselők elmondásai szerint, mindenki tisztában van az elnök nyilatkozataival, de a filippínó kollégák megnyugtatták őket, hogy az üzlet tovább folyik ugyanúgy, mint eddig.

Az amerikai-fülöp-szigeteki védelmi egyezmény részben Kína elrettentésére szolgál, hogy kiterjessze érdekeltségeit a Dél-kínai tengeren. Amennyiben ez az együttműködés a Fülöp-szigetekkel leáll, úgy az USA veszít ázsiai befolyásából, főleg, hogy Thaifölddel is visszafogottabb az együttműködés a 2014-es puccs óta.

Kína igényt tart a Dél-kínai-tenger 90 százalékára, amiről azt feltételezik, hogy gazdag olajban és gázokban, ugyanakkor a kérdéses területeknél átfedések vannak a Fülöp-Szigetekkel, Malajziával, Vietnámmal és Taiwannal. Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közös járőrözést kezdeményeztek a Dél-kínai-tengeren.

Jelenleg mintegy 100 amerikai katona állomásozik Zamboanga városában, ami jóval kevesebb, mint a korábban telepített 1200 katona, akik az Abu Sayyaf Group nevű iszlamista csoport elleni harcban segítettek felkészíteni a helyi védelmi erőket. A fülöp-szigeteki szóvivő szerint nincs tudomása róla, hogy az amerikaiak kivonnák a katonáikat az országból.

Az Egyesült Államok 1898-tól uralta a Fülöp-Szigeteket, miután a spanyol-amerikai háborúban megszerezte Spanyolországtól 20 millió dollárért. 1946 július 4-én ismerte el függetlenségét és ennek következményeként 1951-ben egy kölcsönös védelmi szerződést írtak alá, de a szoros együttműködés negyed évszázaddal ezelőtt alábbhagyott, amikor a Fülöp-Szigetek kirúgta az amerikai erőket két nagy katonai létesítményéből.

Ennek ellenére két évvel ezelőtt aláírtak egy védelmi szerződést: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain.

Gary Ross parancsnok pentagoni szóvivő szerint ez az egyezmény egy 10 évre szóló nemzetközi megállapodás, amely a határidő után felmondható bármelyik fél által, és az Egyesült Államokat és a Fülöp-Szigeteket köti a nemzetközi jog.

Az Obama-adminisztráció egyik eleme „kiegyensúlyozni” külpolitikáját Ázsiával szemben. „Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy leírja a Fülöp-szigeteket, így meg kell találnia a módját, hogy egy ilyen ízléstelen vezetővel együtt dolgozzon, miközben továbbra is elítéli az emberi jogi politikáját” – nyilatkozta Frank Januzzi, egykori szenátusi külügyi megbízott.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »