A technológiai fejlődés is az olajár emelkedése ellen hat

Az iparági konferenciákon manapság már szóba sem kerül a források kimerülésének lehetősége, mivel a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja – mutat rá a World Economic Forum honlapján megjelent cikkében John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója.

A cikk szerint a világ energiaipara napi 280 millió hordó olaj-egyenértéknek megfelelő energiát állít előtt, ehhez az olaj- és földgázipar napi 149 millió hordó olaj-egyenértékkel járul hozzá. Az olajipar technológiai fejlesztése hatalmas beruházásokat igényel, ugyanakkor az olajipar a folyamatban lévő negyedik ipari forradalom egyik frontvonalát alkotja és a legfejlettebb iparágak egyikévé vált.

A Chevron például egymaga 6 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe 2007 óta. Ahhoz képest, hogy az ötvenes évek elején az olajipar még csak harminc méteres part menti vízmélységben volt képes másfél kilométer mélységbe fúrni a talajrétegben, manapság már három kilométeres vízmélységben is képes a földkéregben további nyolc kilométert fúrni, vagyis mélyebbre, mint amilyen magas a Mount Everest. A meddő fúrások aránya pedig a hetvenes évekre jellemző 75 százalékról 40 százalékra csökkent.

Az OPEC megint felbeszélte az olajárat

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az OPEC megint felbeszélte az olajárat

Túl sok az olaj, már a finomítóknak sem kell több

Az egyik fő változás például a földgáz cseppfolyósítása, melynek során a földgázt -162 Celsius fokra hűtik le, így cseppfolyóssá válik és eredeti térfogatának 1/600-án biztonságosan szállítható, majd a célállomás közelében visszaalakítható és a helyi csőhálózatba tölthető. Mivel a kitermelt földgáz az esetek túlnyomó többségében nem a kitermelés helyszínén kerül felhasználásra, ez a technológia a logisztikai problémákat gyakorlatilag megszüntette.

Ettől azonban önmagában a kitermelés nem nőtt és egy évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban már meg is kongatták a vészharangot a földgázkészletek kimerülése miatt. El is kezdték építeni a cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas kikötői terminálokat, a technológiai fejlődésben azonban olyan áttörés történt időközben, hogy ezeket a terminálokat földgáz exportjára kellett átalakítani, mert egyre több helyről és egyre gazdaságosabban lehetett a földgázt kitermelni – ami már a valós kitermelésre is pozitívan hatott.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően már szinte képtelenség megbecsülni mikor tetőzhet a világ szénhidrogén termelése. Ennek megítéléséhez magát a technológiai fejlődést kellene előre látni – állapítja meg a Chevron vezérigazgatójának a World Economic Forum hírportálján megjelent cikke.

Az eredeti cikk itt érhető el:

https://www.weforum.org/agenda/2016/09/we-used-to-worry-about-peak-oil-then-the-technological-revolution-happened

Forrás: MTI / World Economic Forum

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »