Davis: a Brexit után csökkentjük a bevándorlók számát

Nagy-Britannia vissza fogja szorítani a bevándorlást miután befejezte a kilépést az Európai Unióból – mondta David Davis Brexit-ügyi miniszter, reagálva arra, amit ő „egyértelmű üzenetnek” nevez a brit polgárok részéről a júniusi népszavazás eredményét tekintve.

A szigetország ugyanakkor a „lehető legszabadabb kereskedelem” megőrzésére fog törekedni az EU többi tagországával a Brexit után – tette hozzá Davis a küldötteknek mondott beszédében a Konzervatív Párt vasárnap kezdődött konferenciáján Birminghamben. „A Brexit nem azt jelenti, hogy felhúzzuk a felvonóhidat. Mindig szívesen fogjuk látni a képzett, nagy szaktudással rendelkező embereket, mivel velük a nemzetünk még jobb lehet. Ha világpiaci szinten sikereket akarunk elérni, előbb meg kell nyernünk magunknak a tehetséges embereket.”

A bevándorlás kérdése adta az egyik fő hajtóerejét a britek döntésének, hogy ki akarnak lépni az Unióból. A szavazók a munkahelyekre, iskolákra és kórházakra nehezedő nyomásra hivatkoztak magyarázatul. Márciusig bezárólag a megelőző egy évben ugyanis nettó 327 ezer új bevándorló érkezett Nagy-Britanniába, amely rekord-közeli értéknek számít. Ebből 180 ezer EU állampolgár a brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi jelentése szerint.

„A népszavazás eredményének üzenete egyértelmű: képesnek kell lennünk a bevándorlás ellenőrzésére. Csak hogy tisztázzuk, mi fogjuk ellenőrizni a saját határainkat és meghatározni, hogy ki jöhet és ki nem” – mondta Davis.

Korábban írtuk: Nincs visszaút: az Egyesült Királyság együtt lép ki az EU-ból

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »