Hitlerhez hasonlította magát a Fülöp-szigetek elnöke

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Adolf Hitlerhez hasonlította magát pénteken, és azt mondta, „boldogan” kiirtana hárommillió drogfogyasztót és –terjesztőt az országban.

Ezen kijelentése sokkot és haragot váltott ki az Egyesült Államokban élő zsidó csoportok körében, mely arra ösztönzi az amerikai kormányt, hogy még jobban elhatárolódjon a Fülöp-szigeteki vezetőtől. Duterte nemrég nagyon megsértette Barack Obama elnököt és egy sor megjegyzésével sikeresen aláásta Manila és Washington korábban szoros kapcsolatát.

Duterte elmondása alapján a kritikusok már így is sokszor „Hitler unokatestvéreként” emlegetik. „Hárommillió drogfüggő van a Fülöp-szigeteken, és én szívem szerint mindet a vágóhídra küldeném. Ha Németországnak volt Hitler, a Fülöp-szigeteknek lehetne…” – itt megállt és magára mutatott. „Az áldozataim mind bűnözők. Én csak azt szeretném, ha nem lenne probléma és meg tudnánk menteni a jövő nemzedékét a veszedelemtől” – tette hozzá.

Kijelentéseit azonnal elítélték a zsidó csoportok, mondván „mélyen sértő kábítószer-felhasználókat hasonlítani a holokauszt áldozataihoz és az elnök bocsánatkéréssel tartozik ezért a gusztustalan beszédért.” Hozzátették továbbá, hogy „érthetetlen számukra, hogy miért akarja valaki egy ilyen szörnyeteggel azonosítani magát”.

A Fülöp-szigetek elnökét nemzetközi bírálatok sokasága éri amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 3100 ember vesztette életét. Ezeknek a haláleseteknek csak kevesebb, mint a felével tudnak a hatóságok elszámolni, Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja hadjáratát.

Forrás: Reuters / The Guardian

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »