Beszólt Trumpnak a francia külügyminiszter

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint a republikánus elnökjelölt külpolitikai céljai „zavarosak”, valamint arra figyelmeztette Trumpot, hogy Párizs nem tudja elfelejteni a nyáron történt fegyveres támadásokkal kapcsolatos megjegyzéseit.

Trump kampánya során végig bőszen, sokszor sértő hangnemben vázolta, hogy foglalkozni kell a radikális iszamistákkal, miközben nemzetközi kérdésekben folyamatosan, minden ügyben megkérdőjelezte a kormány jelenlegi politikáját. „Trump külpolitikája annyira nem egyértelmű, hogy nem is tudom, valójában mit akar” – mondta Ayrault egy CNN által készített interjúban csütörtökön. „Francia külügyminiszterként nem az én dolgom megmondani az amerikaiaknak, hogy miként adják le a voksukat, de a jövőbeli amerikai elnök személye nem csak az Egyesült Államok szempontjából fontos, hanem az egész világnak.” Bár Ayrault nem támogatja nyíltan Hillary Clintont, elmondása alapján a demokrata jelölt „jó munkát végzett” államtitkárként és minden kötelességének eleget tett.

Franciaország még mindig nem heverte ki a nyáron történt terrortámadásokat. Trump még júliusban azt állította, „Franciaország nem Franciaország többé” és hogy a támadások meg sem történek volna, ha az országban lazább a fegyvertartási törvény. „Mr. Trump számára egyetlen észrevételem van: nagyon kemény dolgokat mondott Franciaországról, valamint megkérdőjelezte az itt élő embereket. Ezt soha nem fogom neki elfelejteni” – mondta a külügyminiszter és elutasított minden olyan feltevést, hogy a francia kormány kíván-e lazítani a fegyvertartási törvényeken.

Korábban írtuk: Trump: A terroristák családjait is ki kell iktatni

Forrás: Reuters

Friss hírek