Betilthatják az arcfátyol viselését Svájcban

A svájci parlament keddi alsóházi ülésén többségben voltak azok, akik támogatták az arcfátyol betiltását, visszhangozva a szomszédos Franciaország és más európai nemzetek azon törekvéseit, hogy szigorítsák az ellenőrzéseket az iszlamista militáns támadások nyomán.

A tervnek, mely Walter Wobmann jobboldali politikus érdeme, még át kell mennie a felsőház és a kormány döntésén, mielőtt törvénybe iktatják. Az intézkedés egy lapon említhető más populista és jobboldali tevékenységekkel, melyek polarizálják az ország társadalmát. Wobmann, aki a bevándorlás-ellenes svájci Néppárt oszlopos tagja, azt mondta: a fátyol tilalom megőrzi a svájci kultúrát és segít megfékezni a radikális iszlamistákat.

A Néppárt jelenleg a legerősebb a svájci parlamentben, mivel a 2015-ös választások alkalmával a mandátumok 30 százalékát szerezte meg. Ezért könnyűszerrel véghezviheti ilyesfajta törekvéseit. A felsőházban ugyanakkor valamivel nehezebb lesz továbbjuttatni a javaslatot, mert itt erősebben vannak jelen azok a pártok – köztük a szociáldemokraták – melyek ellenzik a betiltást.

Egy augusztusi közvélemény-kutatás megállapította, hogy az emberek 71 százaléka támogatná az öltözék betiltását – ugyanúgy, ahogy azt az olaszajkú Tinico kantonban már meg is tették idén, beleértve a helyieket és a látogatókat egyaránt. A svájci lakosság körülbelül 5 százaléka muszlim, és közülük is nagyon kevesen viselnek nikábot vagy burkát.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »