Franciaország számít az angolok segítségére migráns-ügyben

Francois Hollande francia elnök hétfőn megerősítette, hogy év végéig teljesen megszüntetik a Calais mellett létesült hatalmas migránstábort, és arra kérte Londont, hogy segítsen Franciaországnak a menekültválság kezelésében, valamint igenis foglalkozzon azzal a sok ezer emberrel, akik Angliába kívánnak jutni egy jobb élet reményében.

„A helyzet elfogadhatatlan és ezt itt mindenki tudja” – mondta Hollande hétfőn a Calais-ba tett látogatása alkalmával, ahol mára több, mint 10 000 bevándorló zsúfolódott össze. „Teljesen és végleg szét kell szedni a sátorvárost.”

Franciaország kis csoportokban kívánja áthelyezni a menekülteket szerte az országban, ám Hollande jobboldali ellenlábasai már most gerjesztik a feszültséget az áprilisi választások előtt, és azzal vádolják az elnököt, hogy rosszul gondolkodik a problémát illetően, mivel az egész végső soron a britek gondja kellene hogy legyen. A migránsok Angliába akarnak menni, ám a londoni kormány úgy gondolja, a menekülteknek ott kellene menedékkérelemért folyamodni, ahol belépnek az EU-ba. A bevándorlás az egyik fő hajtóereje volt a népszavazás eredményének, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Unióból. Az is valószínű, hogy egyike lesz a legfontosabb vitatémáknak a jövő évi francia elnökválasztáson.

Ha Franciaország úgy dönt, hogy nem próbálja többé feltartóztatni a migránsokat, Nagy-Britannia kénytelen lesz foglalkozni a sok ezer emberrel, aki hirtelen elözönli az országot. Hollande emlékeztette a szigetországot: ő nagyon várta volna, hogy London maradéktalanul betartja a megállapodást a migránsválság kezelésének ügyében. London és Párizs több megállapodást is kötött migráns-ügyben, többek között a másfél kilométer hosszú betonfal építéséről, melyet a britek azért kezdtek el felhúzni, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását.

„Ami a calais-i Dzsungelben történik, az teljes mértékben a francia hatóságokra tartozik, ahogy az is, hogy mit akarnak tenni az ügyben” – nyilatkozta a brit kormány egyik szóvivője. „A helyzet nagyon is világos: mi továbbra is elkötelezetten védjük a határainkat. A Franciaországgal közös munka, hogy fenntartsuk a közös határszakasz biztonságát, folytatódni fog a jövőben is, függetlenül attól, hogy mi történik a menekülttáborban.”

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »