Németország szerint is szükség van a közös védelemre

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nem számít arra, hogy Nagy-Britannia meg akarná gátolni azt a francia-német kezdeményezést, hogy elmélyítsék a katonai együttműködést a 27 megmaradt EU-tagország között azután, hogy a szigetország megkezdi a kilépést az Unióból.

Berlin és Párizs részben azért javasolta, hogy „élesszék újjá” az EU közös védelmi terveit, – melyeket Nagy-Britannia sokáig ellenzett – hogy ellensúlyozzák a veszteséget, melyet az unió legnagyobb védelmi befektetőjének kilépése okozhat. Michael Fallon brit védelmi miniszter azt mondta a The Times-nak, hogy London ellenáll minden olyan kísérletnek ez ügyben, amely a már létező NATO-infrastruktúrát kívánja másolni.

Von der Leyen elmondta egy Reuters-nek adott interjúban, hogy ő személy szerint azt gondolta: „Nagy-Britannia betartja az ígéretét, miszerint nem fogja megakadályozni a fontos európai uniós reformokat.” Elmondása alapján felhívta Fallont, mielőtt bejelentették volna az együttműködést, és elmondta: ez nem a britek ellen szól. „Megmondtam neki, hogy a kezdeményezés egy erős Európa érdekeit szolgálja, és hogy az EU továbbra is jó kapcsolatokat kíván ápolni Nagy-Britanniával, különös tekintettel a védelem területére” – fogalmazott a miniszter.

Von der Leyen és az EU többi védelmi minisztere hétfőn este és kedden vitatják meg a javaslatokat Pozsonyban. A találkozón minden tagország képviselőit szívesen látják, ám a részvétel nem kötelező. A javaslatok között szerepel egy közös és állandó EU-székhely a polgári és katonai misszióknak. Erre a posztra Brüsszelt tartják a legvalószínűbb választásnak. London szerint teljesen felesleges ennek a létrehozása, mivel a NATO katonai irányító központja szintén Belgiumban van.

A legtöbb EU-tagország, köztük Franciaország, Németország és (még) Nagy-Britannia, egyben NATO-tagállam is. De Európa szeretné, ha az Egyesült Államoktól függetlenül intézkedhetne a közvetlen környezetében. Von der Leyen optimistán látja a kezdeményezés esélyeit, mondván, hogy néhány EU-partner, valamint az állami vezetők egy része már kifejezte érdeklődését.

„Már régóta esedékes volt, hogy lépést tegyünk az ügyben, és most itt van rá a lehetőség” – mondta a miniszter. „A Brexit után az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni, valamint hogy még mindig hatalmas előnyökkel jár az EU-tagság.” Von der Leyen ragaszkodik azon állításához, miszerint a kezdeményezés célja nem egy európai hadsereg felállítása, hanem olyan függőben lévő projektek folytatása, melyek már régóta részét képezik az EU-szerződésnek, de soha nem valósultak meg teljes mértékben.

A védelmi miniszter elutasította a gondolatot, hogy Németország így átvenné a katonai vezetést az Unióban, mondván: „Az ötlet az, hogy minden ország erősebbé és hatékonyabbá váljon az együttműködés által. Senki sem tudja egyedül megoldani a hatalmas válsághelyzeteket.” Elmondása alapján már jövő év elején megkezdhetnék a tagországok a szorosabb védelmi együttműködést, ha a vezetők megegyeznek decemberi ülésükön.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »