Algériában is elfogyott az olajpénz, jönnek a bankprivatizációk

Az alacsony olajárak miatt Oroszországhoz és Szaúd-Arábiához hasonlóan immár Algéria is arra kényszerül, hogy elkezdje privatizálni állami vállalatait.

Algéria azt tervezi, hogy az ország nagyobb bankjait bevezeti a helyi tőzsdére és engedélyezi külföldi befektetők számára többségi részesedés megvásárlását is a cégekben, ezzel elősegítve az ország gazdasági szerkezetének átalakítását, mely eddig leginkább az állami vállalatokra és az olajbevételekre volt felépítve.

Az új terv komoly változást jelent az eddigi gyakorlathoz képest, ugyanis eddig legfeljebb 49%-os részesedést szerezhetett külföldi befektető az algériai cégekben. Algériában a bankpiac nagy részét jelenleg hat állami bank fedi le, a külföldi bankcsoportok közül csak a francia Societe Generale és a BNP Paribas van érdemi részesedése az országban.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a tervezett privatizáció mekkora érdeklődést fog generálni, 2007-ben ugyanis már megpróbálkoztak a Credit Populaire d’Algerie eladásával, ezt azonban az ajánlatok leadási határideje előtt két nappal felfüggesztették, a nemzetközi bankpiac krízisére hivatkozva.

130 millió dolláros devizatartalékával és alacsony külső adósságával Algéria nincs olyan rossz helyzetben a tartósan alacsony olajárak miatt, mint például Venezuela, de a kormányzat belátta, hogy a 100 dolláros hordónkénti olajár korszakának vége és változtatniuk kell politikájukon.

Az országban így megindultak az adóemelések, csökkent a benzin- és gázolajárak állami támogatása, visszafogottabbá vált a jóléti rendszer, ami eddig a társadalmi feszültségek csökkentését szolgálta.

A következő lépés pedig az állami vagyon értékesítése, ami Algéria esetében most a bankokat jelenti, Szaúd-Arábiában az állami olajcég Saudi Aramco, Oroszországban pedig a Rosznyeft privatizálását.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »