Összekapcsolták a román-bolgár gázhálózatot

Befejeződik vasárnap délután a Románia és Bulgária közötti első gázvezeték áthúzása a Duna-meder alatti furaton és ezáltal gyakorlatilag összekapcsolódik a román és bolgár gázhálózat – közölte a román gazdasági minisztérium.

A román Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint szombaton a tárcát vezető Costin Borc miniszterelnök-helyettes jelenlétében kezdték áthúzni a fél méter átmérőjű fővezetéket a bolgár Marten és a román Comasca település közötti 2,1 kilométeres földalatti szakaszon. A kormányfő-helyettes a kapcsolódási ponttól öt kilométernyire lévő giurgiui mérőállomást is meglátogatta, amely évi másfél milliárd köbméternyi gázt képes átereszteni akár Bulgáriából Romániába, akár fordított irányban.

A tárca közleménye szerint a 23 millió eurónyi uniós támogatásból épülő bolgár-román interkonnektor év végéig készül el, a folyam alatti vezeték pedig Európa eddigi legnagyobb ilyen jellegű beruházásának számít. A több mint két kilométer hosszúságú furat a meder legmélyebb pontjánál 50 méterrel mélyebben halad át a Duna alatt.

A bolgár-román interkonnektor annak a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosónak egyik nélkülözhetetlen eleme, amelynek – 179 millió eurós értékű – uniós támogatási szerződését szeptember elején írtak alá Budapesten.

A Romániában BRUA-vezetékként emlegetett projekt azért kiemelt fontosságú az európai energia-biztonság szempontjából, mert záros határidőn belül megnyithatja az utat a Kaszpi-tengeri gáztartalékok, és a közép- és nyugat-európai piac között – írta a dcnews.ro portál. A nemzeti gázhálózatok összekapcsolásán alapuló folyosónak fontos szerepe lehet a Fekete-tenger alatt újabban felfedezett gáztartalékok értékesítésében is – teszik hozzá.

A BRUA-folyosó romániai szakasza 528 kilométer hosszúságú. A bolgár-román interkonnektort évi 1,5 milliárd, a román-magyart pedig az első fázisban évi 1,75, a másodikban pedig évi 4,4 milliárd köbméteres áteresztő képességűre tervezték, mindkét irányban – emlékeztet a dcnews.ro.

A BRUA-projekt elengedhetetlen része a magyar és román hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsítása is, mert a 2010-ben felavatott létesítmény egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy a román fél kapjon földgázt Magyarországról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »