Kurier: a bécsi csúcstalálkozón megpecsételték a befogadási kultúra végét

Ugyan konkrét döntés nélkül ért véget, mégis fordulópontot jelent az európai menekültügyi politikában a szombati bécsi találkozó az osztrák lapok véleménycikkei szerint.

Christian Kern osztrák kancellár kezdeményezése döntően hozzájárulhat ahhoz, hogy az uniós intézmények és a tagállamok bénultságát felszámolják, és az uniós országok közötti ellentét megszűnjön – olvasható a Der Standard című osztrák újság online felületén közölt véleménycikkben. A szerző, Thomas Mayer úgy vélte: az osztrák kancellár kétségtelenül megmutatta, hogy kezdeményező szerepet kíván betölteni az európai politikában.

Mayer meglátása szerint az unió mindig akkor működött a legjobban, amikor a nemzetállamok és az uniós szint nem egymás ellen játszott, egyensúly alakult ki az „öntudatos” tagállamok és az uniós intézmények között. Ez legutóbb igencsak hiányzott, mert a bizottság azt gondolta, hogy „átgázolhat” az államokon, és a nagyhatalmak, Németország és Franciaország elhanyagolták az együttműködést a kisebb államokkal – olvasható a véleménycikkben.

Aki a menekültügyi válság leküzdésére kézzelfogható eredményt vagy konkrét intézkedést várt, az csalódott, hiszen sem az osztrák, sem a német kancellár által bemutatott összegzés nem új – írja a szerző. Indoklása szerint a visszatoloncolásról és a humanitárius segítségnyújtásról szóló egyezmény ötlete és a külső uniós határ védelme már több brüsszeli uniós csúcson elhangzott.

Ha nincs nagy várakozás, nincs nagy csalódás sem – olvasható a Die Presse osztrák lap vasárnapi számában közölt véleménycikkben, amely szerint a bécsi menekültcsúcson már ismert tényeket rögzítettek. Ugyan a résztvevők nem számítottak áttörő döntésekre, azonban büszkék voltak legalább arra, hogy nyíltan beszélhettek, ami a szerző szerint nyilvánvalóan kevésszer fordul elő.

A cikkíró a bécsi csúcsot megelőző elemzésekre hivatkozva azt írja: a kormányfők a bécsi találkozón akarták demonstrálni a lakosság számára, hogy kezelik a válságot.

A lapban megjelent másik véleménycikk szerint az osztrák kancellár uniós krízismenedzser színében tüntette fel magát, és ebben a fellépésében egy kormányfő és egy külügyminiszter sem zavarta meg, „a showt senki nem lopta el tőle”.

A találkozó üzenete, hogy Bécsben megpecsételték a befogadási kultúra végét – olvasható a Kurier című osztrák lapban. A szerző szerint ezt a politikusok szükségszerűnek, az emberjogi szakértők azonban szörnyűnek tartják. A politikai fordulat megerősítéséhez fontos volt a német kancellár látogatása – olvasható a cikkben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »