Gyökeresen változtatott politikáján a japán jegybank

Váratlan lépéseket tett a japán jegybank szerda reggel. Módosította a monetáris politika teljes keretrendszerét, valamint eltörölte a pénzmennyiségre vonatkozó célkitűzését.

A jegybank bejelentette, hogy teljes mértékben szabályozni kívánják a kamatgörbét, segítve ezzel a defláció elleni küzdelmet. Ugyanis nem sikerült az előzőleg vállalt két éves terv sem – nem érték el az ígért 2 százalékos inflációt. A japán jegybank továbbá vállalta, hogy igyekszik tízéves lejáraton a jelenleg jellemző nulla százalék körül tartani a kamatot. A bank továbbra is elkötelezett, hogy minél előbb elérje a 2 százalékos inflációt, sőt, ha esetleg ennél is magasabb lesz az inflációs ráta, azt is tolerálni fogják.

A központi bank azonban nem változtatott az irányadó ráta szintjén, a betéti kamat változatlanul mínusz 0,1 százalék maradt, továbbá a vásárlások 80 ezer milliárd jen összegű keretén sem módosítottak.

A jegybank még februárban díjat szabott ki a kereskedelmi bankok bizonyos letéteire, részben azért, hogy ezzel ösztönözze a hitelezést. Ám az intézkedéssel már csak korlátozott eredményeket értek el, és félő volt, hogy a kevesebb profit kilátások miatt a bankok inkább csökkentik a hitelezést.

Forrás: Marketwatch

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »