May cégvezetőkkel tárgyalt a Brexit kapcsán

Theresa May brit miniszterelnök olyan nagyvállalatok vezetőivel találkozott hétfőn, mint a Goldman Sachs, az IBM és az Amazon, mégpedig abból a célból, hogy megnyugtassa a befektetőket: Nagy-Britannia továbbra is nyitva áll előttük és „vezető szerepet kíván játszani a világgazdaságban”.

A június 23-ai népszavazás a legtöbb befektetőt és vezérigazgatót meglepetésként érte, kiváltva a legmélyebb politikai és pénzügyi zavarokat Nagy-Britanniában a második világháború óta, valamint a font valaha volt legnagyobb egy nap alatt történő értékcsökkenését a dollárral szemben. A szavazás előtti figyelmeztetés ellenére, miszerint a Brexit miatt megtörik gazdasági bizalom a szigetország felé, néhány pozitív gazdasági adat és az, hogy a SoftBank 32 milliárd dollárért vette meg az ARM brit technológiai céget, azt erősítette, hogy Nagy-Britannia az EU-n kívül is képes lesz boldogulni.

„Az Egyesült Királyságban minden áldott nap egymillió ember megy munkába egy amerikai céghez. És minden áldott nap ugyanennyi amerikai munkavállaló megy dolgozni angol céghez” – mondta May a cégvezetőknek. „Nagy-Britannia továbbra is nyitott az üzletre. Hölgyeim és Uraim, kérem, ne habozzanak nálunk befektetni” – tette hozzá.

Mégis, May és kormánya elismerik, hogy szükség van az amerikai, japán, kínai és indiai befektetők megnyugtatására, hogy az Egyesült Királyság és London – mely New York egyetlen potenciális pénzügyi riválisa – még mindig „jó hely arra, hogy itt költsék el a pénzüket”. Az Egyesült Államok a legnagyobb aktív befektető Nagy-Britanniában. A szigetország jelenleg sokkal több külföldi befektetést vonz, mint az EU bármely másik tagországa.

Néhány cégvezető aggodalomnak adott hangot, hogy hogyan fognak tudni kereskedni Nagy-Britanniából az EU-ba és fordítva, valamint tisztázni szerették volna, „mikor és hogyan” fog megvalósulni a kilépés az EU-ból. „A Brexit Brexitet jelent” – mondta May, és megismételte már annyiszor hangoztatott állítását, miszerint az év vége előtt nem kezdik meg a kilépési procedúrát. „Jó üzleteket kívánunk kötni, melyek mind az Egyesült Királyságnak, mind a befektetőknek hasznot hoz. Felismertük, hogy az áruk és a szolgáltatások kereskedelme egyaránt nagyon fontos. Ugyanakkor új partnerek felé is nyitni fogunk világszerte.” – tette hozzá.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »