Putyin pártja valószínűleg megtartja pozícióját a parlamentben

Megkezdődött Oroszországban vasárnap a parlamenti választás. Mivel Oroszországban tizenegy időzóna van, a választási helyiségeket nem egy időben nyitották meg. Először az orosz Távol-Keleten kezdődtek meg a választások.

Az Állami Duma 450 új képviselőjét választják újra, a ház tagjainak felét a hagyományos módon, országos pártlistáról, a másikat pedig az idén újból bevezetett egyéni körzetek alapján.

Elemzők és közvélemény-kutatók nem számítanak drámai változásra a szövetségi alsóház (Állami Duma) újraválasztása során: a felmérések szerint a törvényhozásban magabiztosan megtartja domináns pozícióját a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló Egységes Oroszország párt, és valószínűleg nem lesz olyan parlamenten kívüli radikális ellenzéki párt, amely képes lenne frakciót alakítani.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM)  legfrissebb felmérése szerint a dumában csak az eddigi parlamenti pártok, vagyis az Egységes Oroszország mellett Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokratái – ők költöttek a legtöbbet a kampányra -, Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és a szocialista Igazságos Oroszország párt alakíthat majd ismét frakciót. Ez utóbbi politikai erőnél azonban kétséges, hogy végül sikerül-e átlépnie az ötszázalékos küszöböt.

A parlamenten kívüli, egymással is rivalizáló, nyugatos, liberális parlamenti pártok, a Jabloko és a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) vezetői más mérésekre hivatkozva, nyilatkozataikban reményüket fejezték ki, hogy ők is képesek lesznek majd frakcióalakításra, ezt azonban kevesen gondolják így.

Az idei parlamenti választásokra 14 párt tudott országos listát állítani. A várakozások szerint az egyéni körzetekben elért eredmények alapján összesen talán kilenc pártnak lesz képviselője a dumában.

Ugyancsak vasárnap választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »