Trump elővette a haláladót

Donald Trump új gazdasági programjának egyik érdekes eleme, hogy korábbi ígéretével ellentétben, más formában ugyan, de megtartaná a csak haláladó néven elhíresült örökösödési adót, mely a republikánusok és a demokraták egyik örök ellentéte.

A gazdag republikánusok utálják az örökösödési adót. Természetesen azért, mert gyermekeiknek tisztán és adómentesen szeretnék átadni vagyonukat, éppen ezért évek óta azért harcolnak, hogy ezt az adót egyszerűen szüntessék meg. Ez eddig egyszer sikerült nekik, George W. Bush elnök még 2001-ben hozott egy olyan intézkedést, mely értelmében folyamatosan csökkent az adó mértéke és 2010-ben meg is szűnt az adótípus.

2011-től azonban újra bevezették, jelenleg 40-45%-os kulccsal kell adózni öröklés esetén, igaz, csak 5,45 millió dolláros vagyon felett – így a kérdés valóban csak a ténylegesen gazdagokat érinti.

Az örökösödési adó támogatói azzal érvelnek, hogy mivel az örökösöknek semmi különöset nem kell tenniük ezért a jövedelemért, miért járnának jobban adózás szempontjából, mint azok, akik munkával keresik meg a pénzüket és adót fizetnek bevételeikből? Morális szempontból azoknak kell kedvezőbb helyzetben lenniük, akik dolgoznak, nem pedig azoknak, akik örökölnek.

  • Kapcsolódó cikkünk

Trump új elképzelésével épp a két tábor között helyezkedik el: formálisan megszüntetné a jelenlegi örökösödési adót, ugyanakkor bevezetne egy másik haláladót, mellyel tőkenyereségként, 20%-os kulccsal adóztatna meg minden olyan vagyont, mely öröklési folyamat során került az új tulajdonoshoz.

Az átlagembereknek persze továbbra sem kell aggódniuk emiatt, az alsó határt ugyanis 10 millió dollárnál tervezi meghúzni a republikánus elnökjelölt.

Forrás: Marketwatch / Forbes

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »