A GE is beszáll a Hinkley atomerőmű projektbe

A brit kormány új feltételekkel zöld utat adott a francia EdF energetikai konszern kínai pénzügyi részvétellel épülő Hinkley atomerőmű beruházásának csütörtökön.

Előzmények:
Theresa May miniszterelnök júliusban halasztotta el a 24 milliárd dolláros (18 milliárd font) erőmű felépítéséről szóló döntést. A Downing Street nem indokolta a döntés elhalasztását, csak annyit közölt, hogy a brit kormány őszig várni akar, hogy áttekinthesse a terveket. Egyes források szerint viszont a miniszterelnökben nemzetbiztonsági aggályok merültek fel amiatt, hogy Kína is érdekelt a projektben. A 18 milliárd font értékű bővítési beruházás mintegy harmadát finanszírozná az ázsiai ország.

Nem sokkal a jóváhagyás után, a General Electric Co bejelentette, hogy 1,9 milliárd dolláros szerződést kötött, amelynek keretében gőzturbinákat, generátorokat és egyéb berendezéseket gyárt a Hinkley Point C projektnek, Nagy-Britannia első új atomerőművének.

A csütörtöki Hinkley Point jóváhagyással a brit kormány zöld utat adott a GE-nek két 1 770 megawattos Arabelle gőzturbina és generátor építésére. Ezek a turbinák képesek ellátni 6 millió háztartást és előállítani Nagy-Britannia villamosenergia szükségletének mintegy 7%-át 60 évig. Ezek a gőzturbinák helyettesítik majd a régebbi széntüzelésű erőműveket.

A General Electric korábban már részt vett a világ legnagyobb erőművének a mérnöki munkájában. Az amerikai ipari cég akkor szerzett ilyen irányú tapasztalatokat, amikor megvette a francia Alstomtól az energiaipari üzletágát.

Féléves versenyhatósági vizsgálódás után az Európai Bizottság engedélyezte, hogy az amerikai General Elect­ric felvásárolja a francia Alstom energetikai üzletágát. A licitálásba beszállt a Siemens és a Mitsubishi is, de végül az Alstom a GE ajánlatát fogadta el. A vételár 9,7 milliárd dollár lett és ez volt a GE legnagyobb ipari beruházása.

„A brit döntés megerősíti a helyzetünket, mint technológiai piacvezetők és azt is alátámasztja, hogy nem volt rossz döntés az Alstom energetikai üzletágának a felvásárlása” – nyilatkozta Andreas Lusch a GE Power gőzenergia rendszerek vezérigazgatója csütörtökön. „Az új atomerőmű projektek lassan talpra állnak egy meredek visszaesést követően, amelyet a 2011-es Fukushima baleset okozott Japánban. A GE nukleáris tendereken vesz részt Finnországban, Dél-Afrikában, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Indiában és Kínában. Ezekben a projektekben pályázati szakaszokban vagyunk.” tette hozzá Lusch.

A Downing Street a beruházás jóváhagyásáról szóló csütörtöki döntés bejelentésével egy időben közölte: a brit kormány azt a feltételt szabja, hogy az EDF a beruházás befejezése előtt kormányzati engedély nélkül nem adhatja el kétharmados ellenőrző többségét a létesítményben, és a brit kormány akkor is fenntartja a jogot a beavatkozásra, amikor az erőmű már üzemel.

Mindemellett a brit kormány a Hinkley Point beruházás után különleges jogokat biztosító részesedésre tart majd igényt minden új atomerőmű-beruházásban, annak érdekében, hogy az új nukleáris létesítményekben ne lehessen jelentős részesedéseket eladni a kormány tudta vagy beleegyezése nélkül. A Downing Street szerint ezt a döntést nemzetbiztonsági meggondolások indokolják.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »