Csehország törvényben korlátozná a kormánytagok érdekeltségeit

Nem lehetnek a jövőben médiatulajdonosok a cseh kormány tagjai – így döntött a jelenleg hatályos összeférhetetlenségi törvény módosításáról szerdán a cseh parlament alsóháza – a módosítást még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, és az államfőnek is alá kell írnia.

Míg a szenátusban várhatóan nem lesznek problémák, Milos Zeman köztársasági elnök jelezte: nem fogja aláírni a törvénymódosítást, mert az egyértelműen a mai pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke Andrej Babis ellen irányul.

A multimilliárdos kormányfőhelyettes Andrej Babis tulajdonában van egyebek között két nagy országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny, valamint más sajtótermékek, kereskedelmi televíziók és rádióállomások.

A kormánykoalíció két másik pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, valamint az ellenzék ezért állandóan támadják Babist, s azt állítják, hogy a tulajdonában lévő médiát politikai hatalmának megerősítése érdekében használja fel. Babis a vádakat tagadja, s nem hajlandó lemondani médiaérdekeltségeiről.

Az elfogadott jogi normának nincs visszamenőleges hatálya, s a jelenlegi törvénymódosítás csak akkor érintené Babist, ha tagja lenne a jövő választások után felálló kormánynak is. Ennek azonban nagy a valószínűsége, mert Babis mozgalma jelenleg már hónapok óta a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban.

„A most elfogadott javaslatok fontos lépést jelentenek a demokrácia védelmében, illetve annak érdekében, hogy ne erősödhessen az oligarchák hatalma Csehországban” – nyilatkozott a parlamenti szavazás után Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke, volt pénzügyminiszter.

A cseh kormány tagjainak a jövőben is lehetnek cégei, illetve vállalati részesedései, de ezek nem lesznek jogosultak semmiféle állami beruházási támogatásokra, s nem vehetnek részt közbeszerzéseken sem.

Forrás: MTI

Friss hírek