Befagyasztják a kgfb árakat Romániában

Hat hónapra befagyasztják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) árát Romániában, a kötvényeket pedig ezentúl fél évnél rövidebb időre is meg lehet majd vásárolni – jelentette be Dacian Ciolos miniszterelnök a bukaresti kormány szerdai ülésén.

Hozzátette: a kormány sürgősségi rendeletet fogad el, amelyben a fuvarozók – szerinte jogos – követeléseinek túlnyomó része megtalálható. Hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, hogy időt biztosítsanak a biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyeletnek (ASF) a méltányos piaci feltételek megteremtésére.

Romániában szinte mindennapossá váltak a fuvarozók forgalomlassító megmozdulásai, csütörtökre pedig országos tüntetést, a főváros és a megyeszékhelyek forgalmának megbénítását helyezték kilátásba, tiltakozásul amiatt, hogy – a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán – a kgfb ára átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedett az utóbbi évben.

A bukaresti kormány sürgősségi rendelete közép- és hosszú távon egy referenciaár bevezetésétől remél megoldást a szélsőséges kilengéseket produkáló kgfb-piacon. A két csődbe jutott biztosító vesztét ugyanis – egyebek mellett – a kárigényektől jelentősen elmaradó, alacsony árak okozták. Mivel azonban károsultjaikat az állami garanciaalapból kell kárpótolni, a piacon maradt biztosítók (amelyeknek a garanciaalapot fel kell tölteni) jelentősen megemelték áraikat. A fuvarozók kartellezésre gyanakszanak: azt állítják, a biztosítók összebeszéltek, hogy az indokoltnál jóval magasabb árakkal emeljék nyereségüket.

A rendelet szerint az ASF-nek egy hónap alatt meg kell határozni jármű-kategóriánként a referencia-árakat amelyek fedezik az átlagos kárigényeket és a biztosító adminisztratív költségeit. A későbbiekben ezektől a refernciaáraktól 25 százalékban térhetnek majd el a biztosítók annak függvényében, okozott-e balesetet a gépjárművezető.

További újdonság, hogy a károsult saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását. Ha a biztosító nem téríti meg határidőre a javítás költségeit, ezentúl késedelmi kamatot fizettethetnek vele – közölte a román kormányfő.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »