Súlyos bírságot kapnak a horvát pártok

Összesen 2,7 millió kuna (110 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak a horvát pártok, mert a múlt vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon nem tartották be a 40 százalékos női kvótát – közölte a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.

Horvátországban 2008-ban fogadta el a törvényhozás a nemek egyenlőségéről szóló törvényt, amely előírja, hogy legkésőbb a harmadik rendes parlamenti választásokig a nők arányának a horvát száborban el kell érnie a 40 százalékot. Azok a politikai pártok, amelyek választási listájukra nem tesznek elegendő női jelöltet, listánként 50 ezer kuna (2 millió forint) pénzbírságra büntethetők.

A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A legnagyobb pénzbírságra, összesen 450 ezer kunára (18,3 millió forint), a horvát választási iroda adatai szerint a győztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) számíthat, amiért 11 listából 9-re nem állított megfelelő számú női jelöltet.

A Jutarnji List arról is beszámolt, hogy a horvát ügyészség hivatalosan még nem jelentette be, hogy elindítja-e a szabálysértési eljárást a pártokkal szemben, bár mindenki egyetért abban, hogy be kell tartani a törvényeket. Húsz éve a jelenlegi választásokon jutott be a legkevesebb nő a horvát száborba, a 151 fős parlamentben mindössze 19 képviselőnő kapott helyet. A tavaly november 8-ai választásokon 23 nő került be a száborba, a parlamenti arány 15,2 százalék volt. Ezt megelőzően 2011-ben 19,9, 2007-ben 20,9, 2003-ban 17,8, 2000-ben 21,9 százalék volt a nők aránya a horvát törvényhozásban.

A lap szerint a listákon nemcsak hogy nem volt elég női jelölt, de aki rákerült, az is csak a lista alján szerepelt, és preferenciális szavazással juthatott be a parlamentbe – így nevezik azt a rendszert, hogy a voksolók a pártok jelöltlistáján egy nevet bekarikázhatnak, ezzel rangsorolva a jelölteket. Visnja Ljubicic, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó ombudsman a lapnak elmondta: Horvátország jóval a 28 százalékos EU-átlag alatt teljesített.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »