A skótok továbbra is maradnának a britekkel

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a skót szavazók többsége továbbra is ellenzi Skócia függetlenné válását.

A felmérés szerint az emberek 47 százaléka amellett van, hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része, míg 41 százalékuk támogatná a függetlenséget. Ha kivesszük ebből a tartózkodókat, akkor is 53-47 arányban vannak azok, akik maradást támogatják. Ez a megoszlás nagyon hasonló a június 23-ai Brexit-szavazás előtti közvélemény-kutatás eredményéhez. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében is rendeztek népszavazást és akkor is az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel.

Azonban miután minden skót régió a Brexit ellen szavazott, Nicola Sturgeon miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője hajlandó lenne szembemenni a többség akaratával és „nagyon is valószínűnek” tartja, hogy lesz még egy népszavazás a függetlenedésről. Hangsúlyozta: kormánya mindenáron arra fog törekedni, hogy megtartsák Skócia EU-tagságát. Továbbra is úgy gondolja, az Egyesült Királyság “bizonytalansággal, felfordulással és kiszámíthatatlansággal” jellemzett időszak előtt áll, és ilyen körülmények között most már a függetlenség kínálhatja Skóciának a legnagyobb mértékű stabilitást.

Ám mindezek ellenére Sturgeon továbbra sem tekint magától értetődőnek semmit a függetlenség ügyével kapcsolatban, de úgy gondolja, hogy Skócia függetlenné válásának támogatottsága erősödni fog, amint egyértelművé válik, hogy ez a legjobb, vagy az egyetlen módja a skót érdekek megvédésének.

Tom Costley, a Kantar TNS vezetője szerint az ország ellentmondásos helyzete és a Brexit-szavazás eredménye miatt az SNP a függetlenedés sokkal nagyobb mértékű támogatását remélte.

Kapcsolódó cikkeink: 

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek