Idős és munkanélküli: Az életkoron alapuló diszkrimináció

Hat év telt el azóta, hogy véget ért a nagy recesszió és megkezdődött a gazdasági fellendülés. Az amerikai munkáltatók több százezer új munkahelyet teremtenek minden egyes hónapban, ám az idősebb korosztály milliói mégsem kapnak munkát. A statisztikák alapján világosan kimutatható a probléma, melynek egyik legfőbb oka az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés.

„Kívülről” minden szépnek tűnik, a gazdaság robog és az országos munkanélküli ráta 4,9 százalék körül stagnál. Sőt, ez a szám az 55 éven felüliek esetében még kisebb: 3,5 százalék. Mi lehet akkor a gond? – kérdezhetnénk. Ez az érték igencsak megtévesztő, mivel a probléma sokkal összetettebb ennél. Vegyük például azokat, akik csak részmunkaidőben dolgoznak, de teljes időben szeretnének vagy azokat, akik nemrég felhagytak a munkakereséssel és inkább nyugdíjba mentek. A munkanélküliek aránya az idősebb korosztályban így már 12 százalék. Úgy is mondhatjuk, hogy 2 és fél millió idős amerikai szeretne munkát vállalni, de egyszerűen nem kap.

Az amerikai foglalkoztatási törvény értelmében az életkor szerinti diszkrimináció jogellenes, mégis az idősebb dolgozók kétharmada gondolja úgy, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesül munkahelyén vagy az állásinterjúkon. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a közgazdászok egyértelműen bizonyították ezt, elsősorban az idősebb nők körében, valamint a kevésbé tanult fehér férfiak esetében. A Schwartz Gazdaságpolitikai Kutatóközpont (SCEPA) igazgatója, Teresa Ghilarducci szerint „a legtöbb ember, aki elveszíti a munkáját, a középiskolát (vagy kevesebbet) végzett fehér férfiak közé tartozik”.

Ha a munkaerő iránti kereslet folyamatosan nő, az idősebb munkavállalóknak több lehetőségük nyílik, mivel a munkáltatók egyre kevésbé válogathatnak, hogy kit akarnak alkalmazni. Ám ez mindaddig csak álom marad, míg a bérek nem emelkednek jelentősen – és ez eddig nem történt meg. Jó példa erre, hogy az idősebb emberek, akik mégis találnak új munkát, a korábbi bérük 75 százalékáért is boldogan visszamennek dolgozni.

Ezek a jövedelemmel kapcsolatos nehézségek a korai nyugdíjazáshoz vezetnek, mivel az embereknek egyszerűen „nem éri meg” a sok stresszt és fáradtságot. A statisztikák szerint a jelenlegi nyugdíjasoknak közel a fele a tervezettnél korábban ment nyugdíjba kényszerű munkahely-elvesztés miatt. Ez aztán ahhoz vezet, hogy az emberek túl korán nyúlnak a megtakarításaikhoz és ezáltal jelentősen csökken az életszínvonaluk.

  • Mit tehetünk a diszkrimináció ellen?
Ashton Applewhite írónő szerint a probléma tömegmozgalomért kiált. „Kell valami, ami megmutatja a társadalomnak, hogy igenis gond van, és amit az emberek magukénak tudnak érezni. Kollektívan kell fellépnünk a hátrányos megkülönböztetés ellen. És ez nem csak az idősebb munkavállalókon fog segíteni, hanem a fiatalokon is.”

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »