14 milliárd fontra perlik a Mastercardot

Mintegy 46 millió ember részesülhet kártérítésben Nagy-Britanniában, a Mastercard által felszámolt túlzott díjak miatt egy Londonban benyújtott bírósági dokumentum szerint, amely 14 milliárd font kártérítésre tart igényt.

Az ügyet benyújtó korábbi pénzügyi ombudsman azt kifogásolta, hogy a Mastercard túlzottan magas illetéket számolt fel a boltoknak minden vásárlás után. A boltok ezeket a díjakat a vásárlóikra hárították magasabb ár formájában.

Állítólag 16 éven keresztül – 1992 és 2008 között – tette ezt a cég, áll a több, mint 600 oldalnyi dokumentumban, amelyet kedden nyújtottak be a versenybíróságra.

„Ez majdnem láthatatlan adó. A Mastercard szégyenletesen viselkedett. Ezzel a brit vásárlókat károsította meg” – mondta a BBC-nek Walter Merricks, aki elindította az ügyet „ Ez egy vízválasztó per lesz” – nyilatkozta a korábbi ombudsman, aki 10 éven keresztül segített megoldani a vitákat a szolgáltatók és a fogyasztók között.

credit-card_1280

A Mastercard egy közleményben jelezte, hogy nem ért egyet a vád alapállításaival és hevesen tagadta, hogy bármit törvénytelenül tett volna.

A mostani per előzménye, hogy 2014-ben az Európai Unió trösztellenes szabályozói túlzottan magasnak találták a Mastercard díjait az EU-ban lebonyolított nemzetközi fizetések után. A Mastercard 1992 és 2008 között 1 százalékos kártyahasználati díjat számolt fel a nemzetközi tranzakciókra. 

Két évvel ezelőtt az Európai Unió maximalizálta a kiskereskedők által fizetett díjakat 0,2%-ban bankkártya és 0,3%-ban hitelkártya használata esetén és bár az EU antitröszt-szabályozó testülete csak azt mondta ki, hogy a nemzetközi (1 százalékos) díjak voltak illegálisak, ez a brit fogyasztókat országon belüli vásárlásnál is érintette, mert ez volt az alapértelmezett díj Nagy-Britanniában.

A Quinn Emanuel jogi cég szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének legnagyobb kártérítési pere és törvénybe kellene foglalni, hogy a károsultak ilyen esetben automatikusan felperesek legyenek, kivéve, ha kiszállnak. Minden személy, aki Nagy-Britanniában élt a perben említett időszakban, 16 éves elmúlt és hitel- vagy bankkártyával rendelkezik, automatikusan felperes lesz. Ha a 14 milliárd fontot egyformán osztják el a jogosultak között, körülbelül 300 fontot kaphat mindenki – számolta ki a Reuters.

2018 eleje előtt nem várható meghallgatás az ügyben, kivéve, ha a Mastercard peren kívül megegyezik.

Forrás: Reuters

Friss hírek