5,2 százalékos GDP-bővülés várható Romániában

Az ING Bank Románia elemzői felfelé módosították a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket, és 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A kereskedelmi bank elemzői korábban 4,2 százalékos gazdasági növekedést vetítettek előre, ami megegyezik a kormány várakozásával. Azt követően emelték egy százalékponttal a becslésüket, hogy a statisztikai hivatal a héten megerősítette: a román gazdaság várakozáson felül teljesített a második negyedévben, a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 1,5 százalékkal az idei első negyedévvel összevetve.

Az első fél évben a nyers adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a román GDP, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 5 százalékos bővülést regisztráltak a tavalyi év első hat hónapjához mérten.

Az ING Bank elemzői arra számítanak, hogy a román központi bank nem fogja módosítani az irányadó kamatot jövő év harmadik negyedévéig, amikor 25 százalékpontos emelésre számítanak. A román alapkamat tavaly május óta 1,75 százalék, ami történelmi mélypontnak számít.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »