Fontos szerzői jogi pert nyert a Playboy

A Playboy egy olyan szerzői jogi pert nyert, ami a teljes internetes piacra komoly hatással lehet, ugyanis nem egyszerűen a Playboy képeit illegálisan közlő weboldalak ellen irányult, hanem egy olyan site ellen, ami csak belinkelte a képeket engedély nélkül használó weboldalakat.

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága úgy döntött a perben, hogy ilyen linkek  publikálása, amennyiben az haszonszerzés céljából történik, szintén sérti a szerzői jogokat.

Az ügy onnan indult, hogy a Playboy holland kiadója, a Sanoma arra kérte a Geenstijl nevű látogatott holland híroldalt, hogy távolítsa el azokat a linkeket oldalairól, melyek Britt Dekker tévés személyiség illegálisan posztolt fotóihoz vezettek.

Az Európai Bíróság közleménye szerint vitathatatlan, hogy a GeenStijl haszonszerzés céljából helyezte el a linkeket weboldalán és az is, hogy a Sanoma nem engedélyezte a fotók megjelenését az interneten. A jövőre nézve pedig további következményei lehetnek az alábbi állásfoglalásnak:

„Amikor egy linket haszonszerzés céljából jelenít meg egy weboldal, akkor elvárható, hogy ellenőrizzék azt is, hogy a linkelt tartalom nem illegálisan lett-e publikálva.”

A GeenStijl honlap tulajdonosa, a GS Media szerint a döntés csapás a sajtószabadságra. Véleményük szerint ugyanis, ha a kereskedelmi médiacégek ezentúl nem jeleníthetnek meg szabadon, megkötések nélkül linkeket más tartalmakra, akkor az nehezíteni fogja a szabad információáramlást, a hírek szivárogtatását is.

A fotók és cikkek linkelésének kérdése egy megosztó kérdéssé vált az internet terjedésével, a tartalomtulajdonosok azzal érvelnek, hogy az általuk előállított tartalom illegális linkelése szerzői jogi aggályokat vet fel, míg az internethasználók az információáramlás szabadságának elvét emlegetik.

Az Európai Bíróság is felismerte a fenti ellentétet és a döntést indokló véleményében is kitért rá:  

„Az Európai Bíróság tisztában van azzal, hogy az internet különösen fontos szereppel bír a szólásszabadság szempontjából és egészséges működéséhez a hyperlinkek is hozzátartoznak.”

„Nehezen lenne elvárható, hogy egy magánfelhasználó fel tudja mérni, hogy egy adott linken elérhető tartalom legális vagy sem, ugyanakkor, ha az adott személyt vagy céget figyelmezteti a szerzői jog tulajdonosa vagy tevékenységét haszonszerzés céljából végzi, akkor egy illegális tartalmakat közlő weboldal puszta belinkelése is szerzői jogot sért.”

Az ügynek várhatóan lesz további fejleménye is, az Európai Bizottság ugyanis éppen jövő héten fog egy szigorúbb szabályozást javasolni a szerzői joggal védett tartalmak publikálására.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »