Tovább nyomoz a párizsi terrorelhárítás

Egy második házaspárt is őrizetbe vett a francia rendőrség a közép-franciaországi Montargisban a gázpalackokkal teli gépkocsi miatt, amelyet a hétvégén Párizs belvárosában találtak. A villogó elakadásjelzőkkel az út szélén hagyott üres autóban gázolajjal teli kannák is voltak – közölték csütörtökön rendőrségi források.

Az első, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – már kedden őrizetbe vett a rendőrség terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt. A Peugeot 607 típusú gépkocsi tulajdonosát kedd esti kihallgatása után szabadon engedték, radikális iszlamistaként nyilvántartott lányát azonban továbbra is keresik. A szülők vasárnap jelezték a hatóságoknak, hogy lányuk eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

  • Előzmények
A rendőrséget vasárnapra virradó éjjel riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja, aki gyanúsnak tartotta a tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsit, amelynek egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot. A gázpalackokon nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz. A gépkocsi a Notre Dame katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában parkolt. A környéken naponta több ezer hívő és turista fordul meg. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást annak kiderítésére, hogy merényletet akartak-e végrehajtani, vagy csak provokációról van szó.

Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson jelezte: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy 1986 és 1995 között több ilyen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban, s meggyőződése szerint a terroristák „ehhez a klasszikus módszerhez” térnek vissza.

Korábban írtuk: Gázpalackokkal tömött autót találtak Párizs belvárosában

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »