Nyomás alatt Theresa May

Az Európai Tanács elnöke szerint Nagy-Britanniának minél előbb el kellene kezdenie a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval. Donald Tusk, aki csütörtökön Londonban Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt, a Downing Street tájékoztatása szerint úgy fogalmazott, hogy „a labda a brit térfélen van”.

Az uniós állam- és kormányfők testületének vezetője kijelentette: a 27 EU-társállam most arra vár, hogy Nagy-Britannia mikor jelenti be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, és aktiválásának bejelentésével veszi kezdetét a szerződésben előirányzott kétévi tárgyalássorozat. Tusk szerint mindenkinek érdekében állna, ha London minél előbb bejelentené a cikkely aktiválását.

Theresa May azonban már több nyilatkozatában is közölte, hogy London csak akkor aktiválja az 50. cikkelyt, ha kidolgozta tárgyalási stratégiáját. A brit kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy az idén ez nem várható.

May alig egy nappal Tusk látogatása előtt, a londoni alsóházban felszólalva kijelentette: a brit kormány szeretné józan, megfontolt módon átgondolni a kilépési folyamattal kapcsolatos kérdéseket, ezért mindaddig nem hoz érdemi döntéseket, amíg erre nem áll készen. London „nem fogja idő előtt kiteregetni kártyáit”.

Donald Tusk a Downing Streeten tartott csütörtöki találkozón a brit kormányfő szóvivője szerint azt mondta: a jövő heti pozsonyi EU-csúcstalálkozó napirendjén nem szerepel az Egyesült Királyság és az Európai Unió lehetséges jövőbeni viszonyrendszerének megvitatása, mivel ehhez arra lenne szükség, hogy London formálisan bejelentse az 50. cikkely aktiválását. „Ezt a nézetet mind a 27 másik tagállam osztja. Egyszerű kifejezéssel élve a labda most az Önök térfelén van” – idézte a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője az Európai Tanács vezetőjének szavait.

Tusk a tájékoztatás szerint hozzátette: tudja, hogy mindez nem könnyű, de reméli, hogy London a lehető leghamarabb készen áll majd a folyamat elindítására.

Theresa May szóvivője szerint a brit kormányfő azt válaszolta, hogy London a kilépési folyamat zökkenőmentességében érdekelt, és éppen ezért kíván elegendő időt hagyni magának arra, hogy felkészülhessen a tárgyalásokra. Amíg azonban Nagy-Britannia az EU tagja, addig erőteljes szerepet is játszik majd az unió politikájában, továbbra is szilárdan kiáll például az Oroszország elleni szankciók fenntartásáért – hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »