Félelmetes koalíció készülhet az Iszlám Állam fővárosa ellen

Ankara pozitívan tekint Barack Obama amerikai elnök azon javaslatára, amely szerint az Egyesült Államok és Törökország hadereje együttműködne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai „fővárosának” tartott Rakka felszabadításában – mondta Nurettin Canikli török miniszterelnök-helyettes szerdán Ankarában a minisztertanács ülését követő sajtótájékoztatón.

A közös hadműveletre vonatkozóan Obama a G20 csoport kínai csúcstalálkozóján tett ajánlatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek. Erdogan jelezte, hogy nincs ellene kifogása, először azonban a két ország vezérkarának kell egyeztetnie. Rakka mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő észak-szíriai beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán, hogy megtisztítsa a térséget a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. Török belpolitikai körök a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet bábjának tekintik az YPG-t, és attól tartanak, hogy az utóbbi térnyerése Szíriában felbátoríthatná a Törökországban tevékenykedő PKK-t.

Törökország az YPG-t is terrorista csoportnak minősítette, miközben az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese Szíriában az IÁ elleni harcban. Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára. Canikli jelezte: az YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek.

  • Részletek
A Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport már 772 négyzetkilométert tisztított meg Észak-Szíriában az Iszlám Államtól, és a visszaszerzett terület az SZSZH ellenőrzése alatt áll. Hozzátette, hogy a hadműveletben eddig 4 török katona halt meg és további 19 megsebesült. A SZSZH milicistái közül 16-an vesztették életüket, 27-en pedig megsebesültek. Az IÁ és a YPG tagjai közül csaknem 110-en haltak meg.

A miniszterelnök-helyettes felszólalásában arra is kitért, hogy augusztus 15. és szeptember 7. között a török hatóságok 19 olyan tervezett öngyilkos merényletet hiúsítottak meg az ország területén, amelyet a PKK hajtott volna végre.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »