A német Fresenius 43 spanyol kórházat vásárol fel

A Fresenius német egészségügyi szolgáltató 5,76 millárd euróért felvásárolja az IDC Salud Holdingot, mely többek között 43 spanyol kórházat működtet. A Fresenius Helios részlege Európa legnagyobb magánkórház üzemeltetője és ez lesz az első akvizíciójuk Németország területén kívül.

Az IDC Salud Spanyolországban Quironsalud néven ismert, összesen 35 ezer alkalmazottat foglalkoztat és a 43 kórház mellett rendelkezik 39 járóbeteg rendelővel és 300 munkahelyi kockázatmegelőző központtal is.

A részvénycsomagot a Fresenius nem csak közvetlenül az alapító Victor Maderatól és a tulajdonrésszel bíró menedzserektől szerezte meg, ugyanis a cégben 58%-os részesedése volt a jól ismert CVC Capital Partners kockázati tőke társaságnak is, akik többek között a Forma 1-nek is résztulajdonosai.

Az akvizíció túlnyomórészt készpénzben lesz rendezve, melyhez a Fresenius hitelt vesz fel, illetve kifejezetten a Quironsalud alapítójának bocsátanak ki Fresenius részvényeket 400 millió euró értékben, melyeket azonban legalább két évig nem adhat el.

A Fresenius elmondása szerint a Quironsalud 2016-ban 2,5 milliárd körüli árbevételt érhet el, az adózás előtti eredmény pedig 460-481 millió között alakulhat. 2017-re az eredménysáv már 520-550 millióra emelkedik, ráadásul a szinergiák kihasználása miatt a Fresenius Helios divíziója éves szinten további 50 millió eurós megtakarításra számít.

A Fresenius arra számít, hogy idén év végén vagy legkésőbb jövő év elején le tudják zárni a tranzakciót, ami a 2017-es profitra várhatóan erősen pozitív hatással lesz. A bejelentésnek a befektetők is örültek, a Fresenius részvényárfolyama közel 6,5%-ot emelkedett kedden, így 70 euró fölé került.

Forrás: Marketwatch / Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »