Brexit: A Bank of England időben és konkrét intézkedéseket hozott

A Bank of England összehangolt monetáris válaszlépései nyomán csökkent annak a kockázata, hogy a brit gazdaság a Brexit-sokk hatására recesszióba süllyedjen – mondta szerdán a brit jegybank kormányzója.

Mark Carney a londoni alsóház pénzügyi bizottságának szerda esti meghallgatásán kijelentette: a bank „időben, átfogó és konkrét” intézkedéseket hozott a brit gazdaság támogatására, miután a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A Bank of England monetáris tanácsa augusztusi kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Carney a szerdai parlamenti meghallgatáson kijelentette, hogy a Bank Of England „pontosan kalibrált” válaszlépéseket tett, és a megfelelő gazdaságösztönző eszközöket alkalmazta. A jegybanki kormányzó szerint ennek alapján „nem lehet probléma” a hozzáférés a hitelforrásokhoz a brit gazdaságban.

Hozzátette: a brit pénzügyi szektor zökkenőmentesen túljutott a piaci szereplők „hatalmas többségét meglepetésként érő” népszavazási eredmény sokkján.

Carney szerint mindez csökkentette annak a kockázatát, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerüljön, vagyis két egymást követő negyedévben negatív növekedést produkáljon. Ezt a véleményt londoni elemzők is osztják.

Chris Williamson, az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport üzleti ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a héten közzétett friss reálgazdasági aktivitási adatokhoz fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a feldolgozóipar és a szolgáltatások aktivitási jelzőszámai arra vallanak, hogy sikerült elkerülni az „azonnali recessziót” a brit gazdaságban.

Szerdai parlamenti meghallgatásán Mark Carney is utalt ezekre a folyamatokra, üdvözölve azt a tényt, hogy a brit gazdaság aktivitása ilyen mértékben „visszalendült” a kezdeti sokk után. A Bank of England kormányzója azonban egyenes utalást tett arra is, hogy szükség esetén a jegybank kész további monetáris enyhítésekkel ösztönözni a brit gazdaságot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »