JP Morgan: lassabb világgazdasági növekedésre utalnak a mérőszámok

Londoni pénzügyi elemzők szerint meglehetősen stabil, de a vártnál kissé lassabb világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Augusztusról szóló, kedd este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,1 ponttal 51,6-ra emelkedett.

A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott múlt havi kompozit BMI-mutató éves szintre vetítve 2,3 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg, jóllehet a ház előrejelzésében 2,7 százalékos éves világgazdasági bővülés szerepel a jelenlegi negyedévre. A cég elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a BMI-adatok és a tényleges GDP-növekedés standard 0,9 százalékpontos korrelációs hibahatára alapján ez az eltérés csekély.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

A JP Morgan elemzői szerint a kompozit indexen belül a globális szolgáltatási szektor a visszahúzó tényező. Ennek az ágazatnak a külön mért augusztusi BMI-jelzőszáma 51,5 volt, 0,1 ponttal alacsonyabb az év eddigi szakaszának átlagánál. Ráadásul a szolgáltatási összetevőnek sokkal nagyobb a súlya az összágazati globális BMI-indexen belül, mint a gyáripar aktivitási mutatójának – hangsúlyozzák a ház szakértői.

A héten a legnagyobb piaci várakozás a brit szolgáltatási szektor augusztusi aktivitási mérőszámának ismertetését előzte meg, tekintettel arra, hogy ez az ágazat a brit gazdaság összteljesítményében is alapvető fontosságú. Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 4,9 ponttal – példátlan mértékben – 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

A brit gazdasággal kapcsolatos cikkünk itt olvasható.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »