WEB 2.0 és a videós tartalomgyártás – 3. rész

A Twitter az Amplify programján keresztül osztja meg bevételeit a tartalomgyártókkal, a Facebook pedig különböző formátumokkal kísérletezik. Mindegyik közösségi hálózat próbálja kordában tartani a platformjaikon megjelenő hirdetéseket és szponzorált tartalmakat, céljuk az, hogy a rendszereiken keresztül fussanak a reklámok.

A tartalomgyártók viszont nem várják meg, hogy a közösségi médiák kitalálják a bevételek megosztásának konstrukcióit, ők már tető alá hozták saját megállapodásaikat a hirdető márkákkal szponzorált tartalomra a közösségi hálózatok nélkül. „A hirdetők több, mint 255 millió dollárt költenek befolyásoló marketingre havonta csak az Instagramon és ez az összeg nem tartalmazza az összes együttműködést” – jegyzi meg a Captiv8 vezetője.

Cikkünk első része itt, második része pedig itt olvasható.

Jason Horton egy YouTube komikus, 130.000 követővel. Videói között megtaláljuk az „Awkward with Women” (Kínos pillanatok nőkkel) sorozatot, melyben a társkeresős életet fedezi fel. A sorozat részei hirdetéseket is tartalmaznak, amelyekért a Ford, a Nintendo és a Foot Locker fizetett.

A komikus azt állítja, hogy mindig feltünteti, ha a videói hirdetések. A tartalomgyártók gyakran hash-tagekkel (címkékkel) jelzik ha egy anyag szponzorált vagy esetleg hirdetés (#sponsored, #ad), amivel eleget tesznek az FTC szabályoknak (Federal Trade Comisson – Szövetségi Kereskedelmi Bizottság). A trendet jól mutatja, hogy idén júliusban már több, mint 300 ezer szponzorált poszt volt az Instagramon, amelyek tartalmazták ezeket a szavakat, az egy évvel korábbi 120 ezerhez képest.

Korábban az Instagram megnehezítette a tartalomgyártók számára a szponzorált bejegyzések használatát, mivel blokkolta az alkalmazáson kívüli linkeket, ma azonban már engedélyezi a márkák címkézését a posztokban. A videók hosszúsága elérheti a 60 mp-et a korábbi 15 mp helyett, ami sokkal megfelelőbb például a zenei és sminkoktatós videóknak. Végeredményben jobb, ha a legnépszerűbb tartalomgyártókat hagyják pénzt keresni a közösségi oldalakon, minthogy blokkolják őket és ezzel elidegenítik a néha több millió követőjüket is.

Kevin Systrom Instagram vezérigazgató szerint, azok a reklámok, amelyeket nem a rendszeren keresztül vásároltak, elronthatják a felhasználói élményt. A cég, a felhasználók tiltakozását figyelmen kívül hagyva júniusban áttért az algoritmusos feedre a korábbi fordított időrendi sorrend helyett. A feed most hasonló a Facebookéhoz és a statisztikák azt mutatják, hogy bejött nekik a váltás, sokkal több a kedvelés és a hozzászólás az új algoritmussal.

Systrom jelezte a márkáknak és a tartalomgyártóknak is, hogy amennyiben kivonják magukat az Instagram ellenőrzése alól, úgy nem férhetnek hozzá a szofisztikált kampány elemzésekhez, amelyek olyan adatokat tartalmaznak, mint a demográfia vagy a kampány közönsége, elérése a kampányidőszak alatt.

Így viszont az a kérdés, hogy a márkák hajlandóak lesznek-e kétszer fizetni a hirdetéseikért?

Forrás: Bloomberg/Telegraph/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »