Japán és Oroszország területi vitáról folytatott megbeszélést

A gazdasági együttműködésről és a két ország közötti területi vitáról folytatott megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő pénteken Vlagyivosztokban.

A kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából létrejött különtalálkozó tévékamerák előtt lezajlott első perceiben Abe arról szólt, hogy a távol-keleti fejlesztési régió prioritás Oroszország számára, és Tokió határozott támogatásáról biztosította a japán-orosz együttműködés fejlesztését az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Putyin fontosnak nevezte, hogy a kormányok segítsék a magánszektorban megnyilvánuló kezdeményezéseket.

A találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy aligha várható elmozdulás a területi vitában, és hogy Abe elsősorban kereskedelmi és gazdasági ügyek megtárgyalására érkezett Vlagyivosztokba. Az orosz elnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: Oroszország hajlik a kompromisszumkötésre Japánnal, viszont nem hajlandó az érintett szigeteket „eladni” vagy „elcserélni”. „Egy olyan megoldásról lehet szó, amellyel egyik fél sem érezné magát legyőzöttnek vagy vesztesnek” – mondta.

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált Kuril-szigetek négy legdélebbi tagjának hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést. Októberben lesz ugyanakkor a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.

Abe idén már másodszor utazott el Oroszországba, Putyin pedig a tervek szerint decemberben keresi fel Japánt. Az orosz elnök látogatását eredetileg 2014-re ütemezték be, ám az ukrajnai válság kitörése nyomán lekerült a napirendről.

2013 áprilisában Abe volt az első japán miniszterelnök, aki tízévi szünet után Moszkvában járt, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét.

Forrás: MTI

Friss hírek