WEB 2.0 és a videós tartalomgyártás – 1. rész

A web 2.0 kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ilyen webkettes szolgáltatás a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Google Videos, stb. 

Ricky Dilon 24 éves, tüskésre állított fehérített hajával és színesre festett körmeivel fiatalabbnak néz ki. Körülbelül 3 millió követője van a YouTube-on, ahol elmondása szerint a specialitása „viccesen reagálni dolgokra”. A könnyed videóinak olyan címeket ad, mint „3 fiú, 26 pozíció” – ami egyáltalán nem az, aminek elsőre hangzik. Ez Dillon és két barátja, akik eltorzítják magukat az ABC betűk alakjaikra és csak ennek a videónak 1,2 millió megtekintése van. A srác 2009-ben indította a csatornáját és elmondása szerint csak ezt a felületet használja, még sosem próbálta ki a Facebook Live-ot vagy a Twitter Periscope alkalmazást.

Forrás: YouTube

Forrás: YouTube

 

Dillon legstabilabb bevételi forrása a YouTube AdSense, amelyet a Google 2007-ben indított és melyből több millió videókészítőnek van jövedelme. A legtöbb bevétele viszont a szponzorált videók gyártásából származik.

Néhány évvel ezelőtt őrültségnek hangzott, hogy a közösségi média vállalatok fizessenek valakinek azért, mert népszerű az oldalaikon: az alapötlet az volt, hogy mindenki ingyenesen használhatja a felületeket, cserébe megadják az adataikat, amit a későbbiekben reklám targetálásra tudnak felhasználni. Az utóbbi időben a Facebook / Instagram és a Twitter újragondolta az üzleti modelleket, elkezdtek nyitni a minőségibb videós tartalmak felé és megpróbálják a kíváncsiskodókat távol tartani a YouTube-tól. A Facebook és a Twitter rájött, hogy ha a legnagyobb és legelkötelezettebb közönséget szeretné, akkor egyedi videós tartalomra van szükségük, ami azt jelenti, hogy az alkotókkal meg kell osztani a reklámokból származó bevételt.

„A nap végére mindig az derül ki, hogy a tartalom készítői tartják ellenőrzés alatt az elkötelezettséget. Minél több tartalmat töltenek fel, annál nagyobb az oldal iránti elkötelezettség, annál többet fognak a felhasználók is posztolni.” – mondta Krishna Subramanian, akinek a Captiv8 nevű cége összeköti ezeket a tartalomgyártókat a márkákkal.

A cél az, hogy a legnézettebb videóid legyenek, ugyanakkor egyensúlyban kell tartani az ártalmatlan hirdetéseket az oldalon, így mindenki keres a megjelenésen. A Facebook és Twitter azt szeretné, hogy a világ Ricky Dillonjai az ő platformjaikra töltsék fel az eredeti, szponzor nélküli videóikat – a kérdés csak az, hogy hova kerülnek majd a reklámok.

A közösségi vállalatoknak ugyanakkor figyelembe kell venniük a szponzorált hozzászólásokat is, amikből nem látnak egy fillért sem. Mivel ezeknek a posztoknak a megjelenését nem tudják megakadályozni, próbálják meggyőzni a tartalomgyártókat, hogy bélyegezzék ezeket a hozzászólásokat, mint reklámok. Egy másik lehetőség, hogy a hirdetett posztok mögötti márkákat keresik meg és fizettetnek velük a posztért, de ez egy bonyolult dolog: boldoggá kell tenni a hirdetőt, hogy ne menjen máshova, ugyanakkor kontroll alatt kell tartani a szponzorált tartalmat.

A következő részben tovább boncolgatjuk, hogy a nagy közösségi hálózatok hogyan szeretnének bevételt generálni a videós tartalmakból.

Forrás: Bloomberg/Telegraph/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »