Összeomlás szélén az olasz migránsbefogadási rendszer

Halálos infarktushoz hasonlította a migránsok tömeges Olaszországba érkezését Roberto Maroni, az északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány elnöke, miután az olasz kormányfő tagadta, hogy az országba tömegesen érkező menedékkérők miatt az összeomlás veszélye fenyegeti az olasz befogadási rendszert.

Matteo Renzi szerdán, Angela Merkel német kancellárral Maranellóban folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy országa nem fogadhat be minden embert és kitoloncolja a jogtalanul érkező migránsokat, de az olaszországi befogadási rendszer a menedékkérők nagy száma ellenére sem került az „összeomlás” szélére és Róma továbbra sem mond le az emberéletek megmentéséről.

Erre reflektálva Lombardia tartomány elnöke csütörtöki Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, nem összeomlásról van szó, hanem a helyzet ennél sokkal súlyosabb: a migráció miatt Olaszország „közel van a halálos infarktushoz”. Lombardia fogadta be eddig a legtöbb migránst a déli Szicíliával és Calabria tartománnyal együtt. A három tartományban tartózkodik az év eleje óta Olaszországba érkezett mintegy 105 ezer embernek majdnem a fele.

  • A helyzet súlyos
Az elmúlt néhány napban 18 ezer ember érkezett a dél-olaszországi kikötőkbe, akiket az olasz parti őrség koordinálásával a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon mentettek ki. Csak szerdán négyezer embert szállítottak Szicíliába, ebből több mint ezren a Garibaldi olasz anyahajó fedélzetén érkeztek meg. A migránsok partra szállása lassan zajlik, mivel az embereket százas csoportokban engedik le a hajókról az első egészségügyi vizsgálat és fényképes azonosítás elvégzésére. A kikötőkben a migránsok fogadásában a Frontex európai uniós határügynökség, a vöröskereszt, tolmácsok és pszichológusok segítenek. A szintén jelen levő olasz hatóságok a migránsok között megbújó embercsempészeket igyekeznek azonosítani. A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülései szerint a Lampedusa szigetén tavaly nyitott regisztrációs központ egyszerre 450 embert képes befogadni, de jelenleg 1200-an tartózkodnak ott. A dél-olaszországi Vibo Valentia kikötőjébe szállított migránsok között több rühes, tbc-s és maláriás beteg is volt.

Az olasz kormányzat korábbi tervei szerint szeptember elsejétől minden olasz megyének 70-70 menedékkérőt kellene elhelyeznie. A La Repubblica információi szerint ezt a kvótát a belügyminisztérium máris megemelte. Veneto tartományban több száz önkormányzat nemet mondott a menekültek befogadására.

Forrás: MTI

Friss hírek