A leminősítések ellenére kamatot csökkentett a török jegybank

Úgy tűnik, a török jegybank nem ijedt meg az S&P és a Fitch Ratings leminősítéseitől és tovább vágta a jegybanki alapkamatot, immár 8,5%-ra.

A Reuters felmérése szerint az elemzők nagy része ezt a lépést, azaz a 25 bázispontos csökkentést várta a mai napra, ugyanakkor a lépés indokoltsága kérdéses, mivel a folyamatos kamatcsökkentések miatt újabb leminősítések elé nézhet az ország.

Egyik oldalról Recep Tayyip Erdogan erősebb fogyasztói oldalról érkező növekedést szeretne, ehhez pedig jól jönnek az alacsonyabb hitelkamatok, ugyanakkor az infláció alakulása nem indokolja az alacsonyabb kamatokat, a júniusi 7,64%-ról júliusban 8,79%-ra nőtt az éves infláció, ami az év végére tervezett 7,5%-os célt jócskán meghaladja.

Utóbbi tényező mindenesetre jelenleg nem szempont, maga Erdogan jelezte a kereskedelmi bankoknak, hogy ne alkalmazzanak magas hitelkamatokat, mert akik ezt teszik, azokra intézkedések várnak.

Forrás: Reuters

Korábbi cikkeink a témában:
Az S&P leminősítette Törökországot

A Fitch-nek sem tetszenek a törökországi fejlemények

Új szintre léptek a török puccskísérlet utáni intézkedések

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »