Tusk az uniós csúcsvezetőkkel szeretne egyeztetni

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós csúcsvezetők mindegyikével egyeztetni szeretne az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozója előtt – tudatta közleményében az állam- és kormányfőket tömörítő testület.

A tanács tájékoztatása szerint Donald Tusk már meg is kezdte a „huszonhetek” szeptember 16-i informális találkozóját megelőző tárgyalásait: csütörtök este Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Berlinben, a következő hetekben pedig beszél Francois Hollande francia és Dalia Grybauskaite litván elnökkel, Theresa May brit, Mariano Rajoy spanyol, Enda Kenny ír, Xavier Bettel luxemburgi, Orbán Viktor magyar, Stefan Löfven svéd, Joseph Muscat máltai, Maris Kucinskis lett és Taavi Roivas észt kormányfővel.

Az európai uniós ügyekre szakosodott Euractiv hírportál fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi lengyel miniszterelnöknek nincs tervben személyes találkozója Beata Szydlo jelenlegi lengyel kormányfővel.

A „szűkebb körű” szeptemberi csúcstalálkozó megrendezéséről a június végi uniós csúcson született meg a döntés. A tanácskozáson a tervek szerint az Európai Unió jövőjéről, a britek kilépésének következményeiről és a „kiválási folyamatról” fognak egyeztetni a résztvevők, továbbá szóba kerül a menekültkérdés és az EU-török megállapodás végrehajtásának alakulása is. Az ülés helyszínének a júliusban kezdődött szlovák soros uniós elnökségre való tekintettel Pozsonyt választották.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »