Délkelet-Ázsiában próbál terjeszkedni az IÁ

Újabb területekre kívánja kiterjeszteni a befolyását az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezet: a közel-keleti régióban valamelyest visszaszorulóban lévő milícia szakértők szerint nagy erőkkel próbál Délkelet-Ázsiában terjeszkedni – olvasható a Politico című brüsszeli hírportál friss összeállításában.

Az amerikai politikai lap európai kiadásában megjelent cikk szerint az IÁ-t követő csoportok jelenléte 2014 közepe óta egyre kézzelfoghatóbb a jelentős muzulmán lakossággal rendelkező Délkelet-Ázsia egyes részein.

Szakemberek szerint a térség ideális lehet arra, hogy az Iszlám Állam gyökeret eresszen: kisebb dzsihadista csoportosulások már korábban is működtek Indonéziában és a Fülöp-szigeteken, Thaiföld déli részén jelenleg is muszlim felkelés zajlik, Malajziában több helyen erős a támogatottsága az iszlám jogrend (saría) bevezetésének, és a Közel-Keletről hazatérő harcosok magas száma is jelentősen megkönnyíti a terrorista szervezet dolgát.

A térségben működő terrorszervezetek egészen a közelmúltig főként helyi harcokat vívtak, az IÁ hatására azonban megkezdődött a határokon átnyúló együttműködés a csoportok között. A kegyetlenségéről ismert, elsősorban Irakban és Szíriában tevékenykedő milícia abban bízik, hogy a már létező csoportok egyesítésével létrehozhat egy erőteljes regionális dzsihadista mozgalmat.

Elemzők szerint ezen csoportok, amelyek közül több formálisan is hűséget fogadott az Iszlám Államnak, mostanra számos elemét elsajátították az „anyaszervezet” stratégiájának. Erős a jelenlétük az internetes közösségi oldalakon, titkosított csatornákon keresztül kommunikálnak, toboroznak és gyűjtenek adományokat.

Az Iszlám Állam már több százezer dollárt fordított a térségbeli csoportok támogatására, emellett azonban azért is népszerű, mert riválisával, az al-Kaida nevű terrorhálózattal ellentétben nem próbálja irányítása alá vonni a helyi szervezeteket.

terrorism_640

Eddig ugyan nem történtek nagyobb volumenű, IÁ-hoz köthető terrortámadások a térségben, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a helyi dzsihadista vezetők közötti rivalizálás nyomán ez nagy valószínűséggel meg fog változni hamarosan.

A Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Thaiföldön és kisebb mértékben Malajziában hosszú idő óta fennálló etnikai és vallási konfliktusok csak olajat öntenek a tűzre a Politico.eu írása szerint, a belpolitikai feszültségek ugyanis számottevően megkönnyítik a toborzók dolgát. A világ legnépesebb muzulmán közösségének otthont adó Indonézia fővárosban januárban merényletet hajtottak végre az IÁ-hoz köthető fegyveresek.

Egyes szakemberek szerint az Iszlám Állam a többségében katolikus, ugyanakkor számottevő muzulmán kisebbséggel rendelkező Fülöp-szigetek déli részén kívánja létrehozni a délkelet-ázsiai vilajet központját, amely logisztikai és ideológiai centrumként szolgálhatna a térségbeli dzsihadisták számára, és ez rendkívül súlyos kihatással lenne a régió biztonságára és fejlődésére.

Malajziában tavaly óta 150 IÁ-sejtet azonosítottak, a kormány becslései szerint a terrormilíciának nagyjából 50 ezer szimpatizánsa van az országban. A thaiföldi muzulmán lázadók nagyobb autonómiát akarnak kiharcolni az 1,8 milliós muszlim kisebbség számára, a több mint egy évtizede tartó harcokban már közel 7 ezren vesztették életüket.

Ezek mellett azonban Banglades is fontos lehet a csoport számára, a terjeszkedéshez adottak a feltételek, és az itteni jelenlét megkönnyítené az India, Kína és Mianmar elleni támadásokat.

A közel-keleti és észak-afrikai történések kihatással vannak a csoport délkelet-ázsiai sikerére. Szakértők szerint minél kisebb területre szorul vissza az IÁ a Közel-Keleten, annál inkább megpróbálnak a harcosai máshol tevékenykedni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »