A törökök támadják a PKK terrorszervezetet

Csapást mért a török légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet állásaira szerdán az észak-iraki Szinat és Haftanin vidékén, a támadásban egy csoport kurd fegyverest „ártalmatlanítottak” – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva.

A válaszcsapást néhány órával azután hajtotta végre a fegyveres erő, hogy a PKK a délkelet-törökországi Sirnak tartományban a biztonsági erők egyik konvoja ellen pokolgépes merényletet hajtott végre, és 4 katona meghalt.

A légitámadást követően később két dél-törökországi helyszínen is egy időben robbant pokolgép. A mardini és a diyarbakiri merényletekben összesen 8 ember vesztette életét, köztük 7 civil, beleértve egy család 5 tagját, 67 ember pedig megsebesült. A hatóságok szerint ezek mögött is a PKK áll.

A török rendőrség csütörtök hajnalban, több akcióban őrizetbe vett a PKK-hoz köthető 17 személyt. Az isztambuli rajtaütéseket helikopterek és a különleges műveleti erők is segítették. Az Anadolu arról számolt be, hogy az előállítottak a gyanú szerint „terrorszervezet tagjai, toboroztak és illegális tüntetések szervezésében vettek részt”.

A razzia keretében átkutatták a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) a metropolisz központi körzetében, Beyogluban található irodáját is. A HDP „törvénytelennek” minősítette a hatósági beavatkozást, amelynek során a Dogan török hírügynökség értesülése szerint a közelben páncélozott járműveket, valamint egy vízágyút állomásoztattak.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek tekint, 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd autonómiáért. 2013-tól 2015 derekáig tűzszünet volt, de tavaly júliusban kiújultak a harcok. Az összecsapásokban azóta több mint 7000 kurd lázadó és a török biztonsági erők legalább 600 tagja meghalt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »