Theresa May lezárná a vitát a Falkland-szigetekről

Megbékélést sürgetett a két ország között a vitatott hovatartozású Falkland-szigetek ügyében Theresa May az argentin elnöknek írt levelében – derül ki a pénteki brit lapokból.

Theresa May úgy fogalmazott, szeretné, ha a kölcsönös tiszteleten alapuló új kapcsolatokat kezdenének. Az újságok arról számoltak be, hogy az új brit kormányfő azt szorgalmazta, hogy az argentin kormány oldja fel a kőolaj-kitermelést sújtó korlátozásokat és engedélyezze a brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigetekre érkező, illetve onnan induló légi járatok sűrítését.

  • Régi vita
Argentína 1982-ben fegyverrel próbálta meg elfoglalni a Falkland-szigeteket, de a két hónapig tartó háború az argentinok vereségével végződött. Buenos Aires Argentína függetlenné válása óta – azaz idén éppen 200 éve – magának követeli a Falkland-szigeteket, London álláspontja viszont az, hogy a szigetek hovatartozásáról csakis az ott élők dönthetnek, akik viszont az Egyesült Királysághoz tartozást támogatják.

A brit kormány úgy véli, „gyümölcsözőbb” kapcsolatokat alakíthat ki a decemberben hivatalba lépett Mauricio Macrival – írta a The Daily Telegraph, emlékeztetve arra, hogy a szigetország előző, David Cameron vezette kormányának voltak összetűzései a jelenlegi argentin elnök elődjével, Cristina Fernández de Kirchnerrel.

„Őszintén remélem, hogy ellentéteinket a kölcsönös tisztelet jegyében és azzal a szándékkal tudjuk rendezni, hogy minden érintettnek a hasznára legyen” – fogalmazott levelében Theresa May. A dél-amerikai ország kormánya közölte, hogy Mauricio Macri tanulmányozza a brit miniszterelnök felvetéseit.

A The Guardian megjegyezte, hogy hivatalba lépése óta Macri igyekezett javítani hazája kapcsolatait az Egyesült Királysággal, idén Davosban találkozott David Cameronnal, akivel megegyeztek, nem hagyják, hogy a Falkland-szigetek körüli vita rombolja a London és Buenos Aires közötti kapcsolatokat.

A lap idézte az argentin külügyminisztert, aki szerint egyeztetések folynak egy Macri és May közötti találkozó lehetőségéről a G20-országok szeptemberi kínai csúcsértekezletén. Susana Malcorra azt is közölte, hogy London és Buenos Aires között három hónapja folynak a tárgyalások a légi járatok ügyében, de még nem született megállapodás.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »