Szíriai férfit vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Olaszországban

Őrizetbe vett a terrorizmus elleni olasz nyomozóhatóság (Digos) egy fiatal szíriai férfit Genova városában – közölte az olasz rendőrség szerdán Twitteren. A hatóság közleménye szerint a férfi dzsihadista harcosokat toborzott.

Mahmúd Jrad 23 éves szíriai állampolgár 2012-ben érkezett Olaszországba és családjával a lombardiai Varese városában élt. A fiatalember a liguriai Genova városközpontjában működő mecsetet látogatta. Rendőrségi információk szerint vissza akart térni Szíriába, hogy csatlakozzon a közelmúltig an-Nuszra Front néven ismert szervezethez, amely az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődött, nemrégiben azonban szakított az al-Kaidával és Dzsabhat Fatah as-Samra változtatta a nevét.

Mint kiderült, Mahmúd Jrad 2015-ben már járt Szíriában, majd onnan visszatért Olaszországba. Ezért az olasz titkosszolgálat a Szíriából Európába visszatért idegen harcosok között tartotta számon.

A fiatalemberen kívül hat másik, szintén Olaszországban élő bevándorlóval szemben indult vizsgálat: közöttük van a szíriai férfi fivére, három Genovában élő imám, vagyis muzulmán vallási vezető, továbbá két másik férfi, aki szintén a liguriai iszlám vallási központokat látogatta.

A Digos Genovában és Rapallo városokban több házkutatást tartott, és ellenőrizte a két liguriai város iszlám vallási központjait is. A hatóságok szerint a szíriai fiatalember azzal a három líbiaival is kapcsolatban állt, akiket még januárban vettek őrizetbe Genova kikötőjében szintén terrorista tevékenység gyanújával.

Időközben máris kiutasították Olaszországból azt a 26 éves pakisztáni férfit, akit a héten vettek őrizetbe Milánó térségében. A kiutasítás hírét Angelino Alfano olasz belügyminiszter jelentette be, hangsúlyozva, hogy az évek óta Olaszországban élő pakisztáni öngyilkos merényletre készült.

A belügyminiszter elmondta, hogy 2015 óta 104 embert utasítottak ki Olaszországból a terrorizmus pártolásának gyanújával. A rendkívüli terrorizmusellenes intézkedések értelmében az olasz belügyminiszter a nemzetközi terrorizmus pártolásával gyanúsított külföldieket azonnali hatállyal kiutasíthatja Olaszországból.

Forrás: MTI

Friss hírek