Egy háborús veterán állásfoglalása a Trump-Khan vitában

Egy amerikai háborús veterán kedden közzétett nyílt levelében azt firtatta, hogy Hillary Clinton elnökjelölt és Barack Obama elnök milyen áldozatot hozott az amerikai nemzetért.

Az elmúlt pár napban alig szólt másról az amerikai közbeszéd, mint a republikánus elnökjelölt, Donald Trump és egy, Irakban meghalt amerikai muszlim katona szülei közötti vitáról, amely a katona édesapjának, a pakisztáni gyökerű amerikai Khizr Khannak a demokraták elnökjelölt-állító konvencióján elmondott beszédével kezdődött. Khizr Khan a többi között azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy nem hozott áldozatot Amerikáért.

Kedden Chris Mark háborús veterán nyílt levelet írt a vádaskodó apához, megkérdőjelezte állításait és a Demokrata Párt, illetve elnökjelöltje melletti kiállását. „Számít egyáltalán, hogy Mr. Trump feláldozott-e valamit vagy valakit? Vajon Clinton hozott-e „áldozatot” ezért a nemzetért? És mi a helyzet Obamával?” – sorjázta kérdéseit Chris Mark. Majd leszögezte, hogy édesapaként megérti a Khan család fájdalmát fiuk elvesztése miatt, de hangsúlyozta: „Ez az áldozathozatal önkéntes volt. Senki nem kényszerítette őt a katonai szolgálatra”.

Chris Mark, aki a haditengerészet tisztjeként szolgált, és tengerészgyalogosként a tengerentúlon is teljesített szolgálatot, kedden este a Fox televízióban is kifejtette álláspontját. Leszögezte, hogy az Irakban meghalt Humayun Khan igazi hős, ezt nem kérdőjelezi meg senki, ám az már nem helyes, hogy halálát az apja kihasználta, bevonta az elnökválasztási kampány vitáiba. Mark hozzátette azt is, hogy a haza védelmében hozott áldozat nem jelenthet privilégiumot, előnyt az élet más területein.

Chris Mark hangsúlyozta azt is, hogy miközben Khizr Khannak a demokraták konvencióján elmondott érzelemdús felszólalását nézte, határozottan az volt az érzése, hogy a férfit a demokraták felhasználják politikai céljaikhoz.

A veterán utalt arra is, hogy hasonló jellegű felszólalás a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján, Clevelandben is elhangzott. Ott Pat Smith beszélt, az az édesanya, akinek a gyermeke a líbiai Bengáziban lévő amerikai képviselet ellen 2012 őszén végrehajtott terrortámadáskor veszítette életét.

Másokhoz hasonlóan Smith ezért Hillary Clinton akkori külügyminisztert tette felelőssé, mondván, azóta kiderült, hogy ő tudott a bengázi képviselet ellen készülő támadásról, az ottani nagykövet többször is kért tőle segítséget, amelyet azonban ő figyelmen kívül hagyott. Chris Mark fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Pat Smith felszólalását a sajtó teljesen másként „kezelte”, alig foglalkozott vele.

Forrás: MTI

Friss hírek