Itália líbiai légikampányra készül

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter hétfő este közleményt adott ki, amelyben támogatásáról biztosította Fájez esz-Szarrádzst, az ENSZ támogatta líbiai egységkormány vezetőjét a terrorizmus elleni küzdelemben.

A római külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény pozitívan értékelte az amerikai hadsereg légitámadásait az IÁ állásai ellen a líbiai Szirtben.

A Corriere della Sera információi szerint Washington július 21-én egyeztetett Gentilonival és Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel a célzott líbiai légicsapásokról, amelyeknek célpontja a szélsőséges iszlamisták líbiai központjának számító Szirt, a fővárostól, Tripolitól 450 kilométerre keletre. Az olasz napilap azt írta, „biztos, hogy Olaszország szerepet kap” a líbiai hadműveletben.

Az amerikai légicsapásokat végrehajtó drónok a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról, illetve Jordániából szálltak fel. Olaszország azonban már engedélyezte, hogy az amerikai drónok a szicíliai Sigonella bázisáról szálljanak fel. Az Egyesült Államok az északkelet-olaszországi Aviano támaszpontjáról is szeretne drónokat indítani, de erre a római kormány még nem mondott igent.

A La Repubblica című lap olasz kormányforrásokra hivatkozva úgy fogalmazott, „Itália líbiai légikampányra készül„. A líbiai egységkormány következő felkérése Olaszországnak szólhat, és elképzelhető, hogy utóbbi szerepet vállal a líbiai műveletekben – írta a lap.

Pinotti védelmi miniszter több alkalommal hangoztatta, hogy Olaszország kész parancsnoki szerepet vállalni egy esetleges líbiai nemzetközi műveletben. Viszont Matteo Renzi olasz miniszterelnök mindig azt mondta, hogy az olasz fegyveres erők nem vesznek részt líbiai szárazföldi akcióban.

Líbiai mély káoszba süllyedt Moammer el-Kadhafi diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után. A hatalmi és biztonsági űr következtében elszaporodtak a különböző milíciák, megjelent az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó szervezetek.

2014 óta az országban különböző milíciák és törzsek támogatásával két rivális kormány és parlament működött a nyugati és a keleti régiókban. Az ENSZ közvetítésével decemberben megállapodás született egy elnöki tanács és egy egységkormány létrehozásáról. A megállapodás kétévi átmenetet irányzott elő, amelyet új alkotmány elfogadása, elnök- és parlamenti választások zárnának.

Líbia partjairól indul az Olaszországon keresztül Európába tartó migránsok több mint kilencven százaléka.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »