Brexit: Megvan az új brit uniós biztos jelölt

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a biztonsági unióért felelős portfóliót szánja a brit uniós biztosnak jelölt Julian Kingnek, akinek a kinevezését azonban még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk – közölte kedden a brüsszeli testület.

A tájékoztatás szerint az új portfólió magában foglalja egyebek mellett a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásának, valamint az információmegosztás javításának a feladatát.

Kinget David Cameron előző brit miniszterelnök javasolta biztosnak a visszalépett Jonathan Hill helyére, aki annak hatására jelentette be lemondását, hogy június 23-án a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt népszavazáson.

A kiválási folyamat lezárultáig az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével, a brit kormánynak ezért jogában állt új tagot jelölnie a huszonnyolc tagú bizottságba.

Julian King a jelölést megelőzően hazája párizsi nagykövete volt, korábban viszont Peter Mandelson és Catherine Ashton korábbi brit EU-biztosok kabinetfőnökeként és az Európai Unióhoz delegált brit állandó képviseleten is dolgozott.

Jean-Claude Juncker javaslatát követően az Európai Parlament várhatóan az ősz elején hallgatja meg az új brit jelöltet, akinek azonban az Európai Unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.

Miközben az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az unió érdekeit képviselik, a tagállamok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját. Így King jelentős szereplővé válhat az Egyesült Királyságnak az EU-val folytatott kiválási tárgyalásai során.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »