Fethullah Gülen hitszónok kiadatását sietteti Ankara

Az Egyesült Államok bizottság felállítását javasolta Fethullah Gülen hitszónok Törökországnak történő kiadatása ügyében – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken a TRT Haber török állami hírtelevízió élő adásában.

A tárcavezető szerint a kiadatási eljárásnak nem szükséges évekig húzódnia, mint ahogy ügyvédek állították, rövid időn belül is lefolytatható. Washingtonnak szorosan együtt kellene működnie Ankarával a vizsgálat során – jelentette ki. Arra is emlékeztetett, hogy Gülen hívei beszivárogtak a török hadsereg, a közoktatás, a média és az igazságszolgáltatás minden rétegébe.

Cavusoglu figyelmeztetett: nem szabad megengedni, hogy Gülen harmadik országba szökjön.

Ankara az önkéntes emigrációban az Egyesült Államokban élő Gülent és a hitszónok által Törökországban kiépített “árnyékállamot” teszi felelőssé az államcsínykísérletért. Azokat, akik közvetlenül kötődnek Gülen hálózatához, végkielégítés nélkül elbocsátják és eljárást indítanak ellenük, a szimpatizánsokat alacsonyabb beosztásokba helyezik. 

A politikus szerint az Észak-Görögországba szökött és azóta már elítélt 8 puccsista katonát a szomszédos ország hatóságainak szintén ki kellene adniuk Törökországnak. Kiemelte: a puccskísérletet követően továbbra is zökkenőmentes párbeszéd folyik Ankara és a nemzetközi szervezetek között.

Gülen kiadatása kérdésében az amerikai kormányzat korábban azt közölte: szilárd bizonyítékokat szeretne látni, mielőtt dönt, de fontolóra veszi Gülen kiadását, ha jogilag megfelelően megalapozott Ankara kérelme. Binali Yildirim török kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium már el is küldte a bizonyítékokat Washingtonba.

A hitszónok kiadatásának elutasítását kérte kedden az amerikai hatóságoktól, mivel szerinte politikai leszámolás céljából történő visszaélésről van szó.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter napközben azt nyilatkozta, hogy a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét nem az Európai Unió elvárásaival összefüggésben, hanem jogi szempontból kell értékelni. Törökország az EU-csatlakozási tárgyalások megindulása előtt, 2004-ben törölte el a halálbüntetést, amelynek visszaállítása uniós tisztségviselők szerint egyértelmű véget vetne a folyamatnak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »