Fethullah Gülen hitszónok kiadatását sietteti Ankara

Az Egyesült Államok bizottság felállítását javasolta Fethullah Gülen hitszónok Törökországnak történő kiadatása ügyében – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken a TRT Haber török állami hírtelevízió élő adásában.

A tárcavezető szerint a kiadatási eljárásnak nem szükséges évekig húzódnia, mint ahogy ügyvédek állították, rövid időn belül is lefolytatható. Washingtonnak szorosan együtt kellene működnie Ankarával a vizsgálat során – jelentette ki. Arra is emlékeztetett, hogy Gülen hívei beszivárogtak a török hadsereg, a közoktatás, a média és az igazságszolgáltatás minden rétegébe.

Cavusoglu figyelmeztetett: nem szabad megengedni, hogy Gülen harmadik országba szökjön.

Ankara az önkéntes emigrációban az Egyesült Államokban élő Gülent és a hitszónok által Törökországban kiépített “árnyékállamot” teszi felelőssé az államcsínykísérletért. Azokat, akik közvetlenül kötődnek Gülen hálózatához, végkielégítés nélkül elbocsátják és eljárást indítanak ellenük, a szimpatizánsokat alacsonyabb beosztásokba helyezik. 

A politikus szerint az Észak-Görögországba szökött és azóta már elítélt 8 puccsista katonát a szomszédos ország hatóságainak szintén ki kellene adniuk Törökországnak. Kiemelte: a puccskísérletet követően továbbra is zökkenőmentes párbeszéd folyik Ankara és a nemzetközi szervezetek között.

Gülen kiadatása kérdésében az amerikai kormányzat korábban azt közölte: szilárd bizonyítékokat szeretne látni, mielőtt dönt, de fontolóra veszi Gülen kiadását, ha jogilag megfelelően megalapozott Ankara kérelme. Binali Yildirim török kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium már el is küldte a bizonyítékokat Washingtonba.

A hitszónok kiadatásának elutasítását kérte kedden az amerikai hatóságoktól, mivel szerinte politikai leszámolás céljából történő visszaélésről van szó.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter napközben azt nyilatkozta, hogy a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét nem az Európai Unió elvárásaival összefüggésben, hanem jogi szempontból kell értékelni. Törökország az EU-csatlakozási tárgyalások megindulása előtt, 2004-ben törölte el a halálbüntetést, amelynek visszaállítása uniós tisztségviselők szerint egyértelmű véget vetne a folyamatnak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »